SON DAKİKA
Hava Durumu

''Ukrayna’nın borcu Kırım Tatarlarının iskanı için her şey yapmaktır''

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2011 11:22
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2011 11:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
''Ukrayna’nın borcu Kırım Tatarlarının iskanı için her şey yapmaktır''
KİEV, 01.02.2011 (QHA) – Ukraynalı siyaset bilimci Vitaliy Portnikov, Ukrayna’nın Kırım Tatar halkının Kırım’da iskânı için her şeyi yapmak zorunda olduğunu kaydetti.
Vitaliy Portnikov, Kırım Başbakanı Vasiliy Cartı’nın Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na toprak zaptı eylemlerine son verilmesi talebiyle gönderdiği açık mektup ile ilgili olarak yorum yaptı. Portnikov, Ukrayna yönetiminin kendi anavatanından sürgün edilen Kırım Tatar halkının anavatanına dönme sorununun nasıl çözülmesi gerektiğini tahmin edemediğini söyledi. Portnikov, “Kırım Tatarlarının Ukrayna’dan başka hiçbir devletleri yok. Kırım Tatarlarının Kırım’dan başka vatanı yok. Bu birincisi. İkincisi, bu halk suç rejimi tarafından sürgün edildi ve Ukrayna’nın borcu bu halkın anavatanına dönmesi için her şeyi yapmaktır. Bu keyfi iş değil, bu bir zorunluluktur. Bir Ukraynalı Ukrayna’da kendisini evinde hissettiği gibi bir Kırım Tatarı da Kırım’da kendi evindedir” dedi.
Portnikov, Ukrayna’nın sürgünden dönen vatandaşların haklarını hukuki düzeyde belirlemesi, sürgünden dönen vatandaşlara sürgün sırasında kaybettikleri mal varlıklarının iadesi ve maddi tazminat konularını çözmesi gerektiğini kaydetti. Portnikov, Kırım’da yaşayan halkların eşit temsilinin sağlanması gereğinin Kırım için gerekli olduğunu söyledi. Portnikov, Ukrayna’nın bunu bağımsız olduğu 20 yılda yapmadığını belirterek “Kırım toprağı çok tatlı bir dilimdir. Özellikle Karadeniz sahili civarındaki toprak. Kırım’daki belirsizlik üstte olanlar için cazip, ama etnik köken gözetmeksizin aşağıda olanlar için son derece kötü... Bir zamanlar Yalta’nın Nice ile, Bahçesaray’ın İstanbul’la kıyaslandığını tahmin bile etmemiz zor. Eskiden herkes küçük ve çok güzel yerde olan medeniyetler arası uyuma hayret ederdi. Biz böyle bir Kırım’ı hiç bir zaman göremez miyiz?” dedi.
Niyara Nurmambetova - Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.