SON DAKİKA
Hava Durumu

“Ukrayna savaşı kaybetti... Kırım’ı teslim ettik”

Eski Ukrayna milletvekili Mihail Brodskiy, Ukrayna’nın Kırım’ı kaybettiğini, Donbas’ın geleceğine referandum yardımıyla karar verilebileceği fikrini öne sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2016 15:19
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2016 15:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Ukrayna savaşı kaybetti... Kırım’ı teslim ettik”

Eski Ukrayna milletvekili, Obozrevatel sitesinin yayın kurulu Başkanı Mihail Brodskiy, yakın zamanda Ukraynalı gazetecilere verdiği demeçte birtakım çarpıcı fikirler öne sürmesiyle gündeme geldi.
 
Ukrayna’nın SKRYPIN.UA sitesine konuşan Mihail Brodskiy, “Şimdi yeni bir fikir üzerinde düşünüyorum. Ukrayna savaşı kaybetti. Rusya bize saldırdı ve sert bir şekilde Kırım’ı işgal etti. Bir Kırım’ı savaşmadan teslim ettik” dedi.
 
Mihail Brodskiy, “Belki Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’nın yaptığı gibi bizim de referandum düzenlememiz gerekiyor? Ukrayna’da ve Donbas’ta referandum düzenleyerek barışçıl bir şekilde ayrılmaya karar veririz. Bunun kötü bir fikir olduğunu düşünüyor musunuz? Evet, Donbas Ukrayna’ya ait ama çocuklarımızın ve torunlarımızın savaşmasını istemiyorum. Her gün ülkemizi savunanların öldürülmesini ve sakatlanmasını istemiyorum” şekilde devam etti.
 
Ayrıca Brodskiy, Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Ukrayna krizinin çözülmesinde önemli rolünün olduğunu belirterek Poroşenko’nun Ukrayna’daki savaşı durdurabildiğini ve bu durumun kalıcı olmasını sağladığını, çatışmanın diplomatik yöne çekilerek düzenli olarak görüşmelerin yapıldığını kaydetti.
 
İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.
 
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 16 Mart 2014 tarihinde sözde referandum düzenlendi. 18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, sözde Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve sözde Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, “Kırım ve Akyar'ın (Sivastopol) iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin” bir anlaşma imzaladılar.
 
İngiltere dahil Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, dünyanın birçok ülkesi Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna Kırım’ı, geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak görüyor ve 7 Ekim 2015 tarihinde Ukrayna Cumhurbaşkanı tarafından ilgili yasa imzalandı.
 
Avrupa birliği ve ABD, Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uygulamaya başladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.