SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalı ve Rus bilim adamlarından Kırımoğlu’na destek

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2011 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 03.02.2011 16:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı ve Rus bilim adamlarından Kırımoğlu’na destek
AKMESCİT/SİMFEROPİL, 03.02.2011 (QHA) – Ukraynalı ve Rus bilim adamları, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Nobel Barış ödülü verilmesi başvurusunu destekledi.
Mayıs 2009’da yapılan 1. Dünya Kırım Tatar Kongresi Kırımoğlu’nu Nobel adaylığına sunma kararı almıştı. Ukrayna, Polonya, Macaristan, Romanya, Rusya, Türkiye ve ABD’den Nobel Ödülüne aday sunma hakkı bulunan 17 bilim adamı, Ukrayna, Kanada ve Avrupa Parlamentosundan 3 milletvekili, Almanya’daki Tehdit Altındaki Halklar Örgütü (Gesellschaft für bedrohte Völker) Nobel Komitesine başvurdu.
Ukrayna Bilim Akademisi G. S. Skovoroda Felsefe Enstitüsü Müdürü Mıroslav Popovıç, Den gazetesine verdiği demeçte “Avrupa, Ukrayna’da ve genel olarak eski SSCB ülkelerinde bugün meydana gelen gelişmeleri tam olarak göremiyor. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun faaliyetlerine gerekli değerin verilmemesi bundan kaynaklanıyor. Oysa onun barışı isteyen vatandaş olarak yaptığı faaliyetlerin değeri gerçekten yüksek ve en büyük ödüle layık. Üstelik Ukrayna’daki Kırım Tatar sorunu başka ülkelerdeki etnik çatışmalara benzemiyor. Ben Kırımoğlu’nun Nobel Barış Ödülünü almasını can yürekten istiyorum, çünkü bu ödül onun uzun yıllar boyunca verdiği asil mücadelesini yansıtıyor. Avrupa’nın bizim demokrasimizin gelişmesine, iskanımızın sağlanmasına destek vermesini istiyoruz. Maalesef Avrupa ancak bir ülkedeki durumun kritik noktaya geldiği ve Avrupa için tehlike oluşturmaya başladığı zaman hareketleniyor” dedi.
Moskovalı bilim adamı Rusya Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İgor Çubays, “Ben Mustafa ile 15 yıl önce Prag’ta görüştüm. O zaman dönemin Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Havel, 1968’de Çekoslovakya’nın Sovyet Ordusu tarafından işgaline karşı çıkanları davet etmişti. Bu kişinin (Kırımoğlu)  Kırım Tatar halkı için yaptığı faaliyetleri, sorunları nasıl çözdüğünü bilmesi için bunu (Nobel ödülünü) hak ettiğini düşünüyorum.” dedi.
Emine Muzafarova - Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.