SON DAKİKA
Hava Durumu

Ümerov: 18 Mayıs’ta Kırım genelinde etkinlik yapılmayacak

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, 18 Mayıs tarihinde her Kırım Tatar Bölge ve Lokal Meclisi’nin kendi imkânlarına göre etkinlik düzenleyeceğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2016 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2016 13:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ümerov: 18 Mayıs’ta Kırım genelinde etkinlik yapılmayacak

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, 18 Mayıs tarihinde Kırım’ın işgalinden önce Kırım Tatar sürgününün kurbanlarını anmak için geleneksel olarak düzenlenen ve Kırım genelinde organize edilen toplu etkinliklerin yapılmayacağını bildirdi.
 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan İlmi Ümerov, “Her Kırım Tatar Bölge ve Lokal Meclisi kendi imkânlarına göre etkinlik düzenleyecek. Bu, tarihi yerlerin, anıtların, camilerin, mezarlıkların ve benzeri yerlerin ziyareti olabilir. Saat 12.00’da gerçekleştirilecek saygı duruşuna katılmak iyi olurdu” diye kaydetti.
 
İsteyen herkesin Bahçesaray’ın tren garında bulunan hatıra levhası önünde saat 12.00’da yapılacak etkinliğe katılabileceğini ifade eden Ümerov, etkinlik kapsamında anıt levhasına çiçeklerin bırakılacağını ve Kırım Tatar sürgününün kurbanların saygı duruşu ile anılacağını bildirdi. Saat 12.45’te Bahçesaray’da Hansaray’ın camisinde öğle namazının kılınacağı belirtildi.
 
Ümerov, “Yaşadığınız yerlerde düzenlenecek etkinliklere katılmak istiyorsanız bilgi arayın ve birbirinizi arayın” dedi.
 
Aksyonov’dan Kırım Tatar sürgününün yıldönümü vesilesiyle etkinlik düzenlemeye izin verme vaadi
 
Öte yandan Rusya’nın işgali altında bulunan Kırım’ın sözde yönetimi, “sivil toplum kuruluşları” ile birlikte Kırım Tatar sürgününün yıldönümü vesilesiyle etkinliklerin formatını belirleyeceğini ileri sürdü.
 
Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, Kırım “yönetiminin” Kırım Tatar Sürgününün Kurbanlarını Anma Günü vesilesiyle etkinlikler düzenleme konusunu ele aldığını ve 18 Mayıs tarihinde toplu etkinlikleri yasaklamayı planlamadığını iddia etti.
 
Rusya’nın TASS haber ajansına konuşan Aksyonov, “Her bölgede yerel yönetim organları etkinliklerin formatını belirleyecek. Kimse hiçbir şeyi yasaklamayacak. Tüm sorunlar, belirli etkinliğin güvenlik tedbirleri ile ilgilidir. Etkinliklerin düzenlenmesinin şeklini yönetim ele alacak. Hiçbir yerde herhangi bir yasak olmayacak” diye savundu.
 
Bununla birlikte Kırım Tatar Milli Meclisi 1. Başkan Yardımcısı Nariman Celâl, Kırım Tatar Bölge Meclislerinin Kırım Tatar Sürgünün 72’nci yıldönümü vesilesiyle anma etkinlikleri düzenlemek istediğini, ancak işgalci Kırım Rus yönetimi buna izin vermediğini açıklamıştı.
 
Sudak’ta ise işgalci Kırım Rus yönetimine bağlı belediye, Sudak Kırım Tatar  Bölge Meclisi’ne Kırım Tatar Sürgünün 72’nci yıldönümü nedeniyle matem mitingini düzenlemeyi yasakladı. Yasağın gerekçesi olarak, Kırım’ın sözde savcısı Natalya Poklonskaya’nın Kırım Tatar Milli Meclisi’ni yasaklama kararı gösterildi.
 
Sovyet hükümeti, 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerinin büyük çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.
 
2015 yılında Ukrayna Parlamentosu Kırım Tatar Sürgününü Soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini Kırım Tatar Soykırım Kurbanları anma günü olarak ilan etti.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.