SON DAKİKA
Hava Durumu

UNESCO’da Kırım’daki durum ele alındı

UNESCO’nun merkez ofisinde Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde durumun gözlemlenmesi ile ilgili konferans yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2016 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2016 14:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
UNESCO’da Kırım’daki durum ele alındı

UNESCO’nun merkez ofisinde 30 Eylül tarihinde, UNESCO Yönetim Kurulu’nun 199. toplantısının kararı bağlamında Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde durumun gözlemlenmesi ile ilgili konferans yapıldı.
 
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Basın Servisi’nden yapılan açıklamada, “Ukrayna’nın Fransa Büyükelçisi, Ukrayna’nın Daimi UNESCO Temsilcisi Oleg Şamşur, toplantı katılımcılarına UNESCO’nun tüm yetki alanlarında insan hakları ihlalleri olaylarına değinerek yarımadadaki durum ile ilgili bilgi verdi” denildi.
 

 

“KTMM yasağı, Kırım Tatarlarının demokratik kurumlarını yok etme girişimi”
 
Etkinlik esnasında Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasaklanması konusuna da değinen Oleg Şamşur, Rusya Yüksek Mahkemesi’nin Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasaklama kararının, “Kırım Tatarlarının Kırım yarımadasındaki demokratik kurumlarını yok etme girişimi” olduğunu ve mahkemenin (Rusya Yüksek Mahkemesi) önceki yasa dışı mahkeme kararını iptal etme talebini içeren temyiz dilekçesini reddetmesinin, Kırım Tatarlarına yönelik yıldırma politikasının ve hak ihlallerinin bir kanıtı daha olduğunu kaydetti.
 
Dışişleri Bakanlığı, UNESCO’da akredite olan 150’ye yakın üye ülkenin daimi misyon temsilcilerinin ve UNESCO Sekreterliği görevlilerinin katıldığı etkinliğin Ukrayna’nın, dünya toplumunun dikkatini Rusya tarafından işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti’ndeki duruma çekmek için siyasi ve diplomatik çabaları açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
 
Birleşmiş Milletler (BM) teşkilatının Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü olan UNESCO, Kırım’ın ve Akyar'ın (Sivastopol) Rusya tarafından işgalinin yasa dışı olduğunu bir kez daha tasdik etti.
 
Rusya’nın başkenti Moskova’da Rusya Yüksek Mahkemesi, 29 Eylül tarihinde Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi’nin 26 Nisan 2016 tarihli Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasaklama kararına ilişkin temyiz dilekçesini incelendi. Rusya Yüksek Mahkemesi, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin temyiz dilekçesini reddetti ve böylece Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasağını onadı.
 
Rus işgali altında bulunan Kırım'ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya, Şubat 2016'da Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurdu. Sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın dilekçesi ile ilgili mahkeme duruşmaları, 3 Mart tarihinde yapılmaya başladı.
 
Poklonskaya, 'mahkeme kararını' beklemeden 13 Nisan 2016 tarihinde “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin askıya alınması ile ilgili” karar yayınladı. 18 Nisan tarihinde ise Rusya Adalet Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın kararı üzerine Kırım Tatar Milli Meclisi’ni “aşırıcı faaliyetler gerçekleştirmesi nedeniyle faaliyetleri askıya alınan dini ve sivil toplum kuruluşları listesine” dahil etti.
 
26 Nisan tarihinde yapılan duruşmada işgalci Kırım Rus yönetimine bağlı mahkeme, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni aşırıcı örgüt kabul ederek faaliyetlerini yasakladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.