SON DAKİKA
Hava Durumu

UNPO’dan uluslararası Kırım Tatar forumuna destek

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2012 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2012 12:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
UNPO’dan uluslararası Kırım Tatar forumuna destek
Temsil Edilmeyen Milletler ve Halklar Örgütü (UNPO), Kırım Tatar halkına haklarının iade edilmesine katkı sağlaması için planlanan uluslararası forumun yapılmasına destek geldi.

29-30 Kasım 2012 tarihleri arasında Cenevre’de Temsil Edilmeyen Milletler ve Halklar Örgütünün 11. Genel Kurul toplantısı yapıldı. Toplantıya, UNPO Yönetim Kurulu üyesi olarak seçilen Kırım Tatar Milli Meclisi temsilcisi, KTMM Dış ilişkiler Bölümü Başkan Yardımcısı Abduraman Egiz iştirak etti.

Egiz’in UNPO yönetimi ile yaptığı görüşmeler sırasında, Kırım Tatar halkına haklarının iade edilmesi, Ukrayna’da güvenlik ve gelişim garantilerinin sağlanması konusunda planlanan uluslararası forumun organizasyonu ile ilgili konular ele alındı.

Temsil Edilmeyen Milletler ve Halklar Örgütünün 11. Genel Kurul toplantısının programına göre, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği temsilcileri ile de görüşme yapıldı. Görüşme sırasında, Abduraman Egiz Kırım Tatar Milli Meclisinin Ukrayna’da başta Kırım Tatarları olmak üzere insan hakları standartlarına uyulması ile ilgili prensiplerini açıklayarak Kırım Tatar halkının haklarının iade edilmesi ile ilgili uluslararası forumun düzenlenmesi inisiyatifi hakkında bilgi verdi.

Genel Kurul delegeleri  Kırım Tatar Milli Meclisi’nin teklif ettiği bildiriyi oy birliği ile kabul ettiler.

Bildiride, Kırım Tatar halkının vatana döndükten sonra 20 yıl içerisinde haklarının iade edilmesi ile ilgili sorunun çözülmemesini göz önünde bulundurarak, sorunun hızlı şekilde çözülmesi için Ukrayna’ya uluslararası yardımın yapılması gerektiği belirtiliyor.

Bildiride ayrıca, iki yıl önce Kırım Tatar Milli Meclisi’nin forum girişimini Avrupa ülkeleri, ABD ve Kanada tarafından desteklendiği ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Milli Azınlıklar Yüksek Komiseri Knut Vollebaek’in uluslararası forum konseptini ve etkinlik planını hazırlayarak Ukrayna hükümetine sunduğu da bildiriliyor.

Temsil Edilmeyen Milletler ve Halklar Örgütü, Knut Vollebaek’in inisiyatifini destekleyerek, uluslararası topluma Kırım Tatar halkına haklarının iade edilmesi ve Ukrayna’da güvenliği ile gelişim garantileri konusunda uluslararası forumun organizasyonu konusunda Ukrayna’ya yardımcı olma çağrısında bulundu.

Elmas Kaplan
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.