SON DAKİKA
Hava Durumu

Yavaşlayan ekonomi Çin savunma bütçesini vurdu

Çin'in ekonomik büyümesi yavaşladığından savunma bütçesinde kısıtlamaya gidildiği duyuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2016 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2016 14:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Yavaşlayan ekonomi Çin savunma bütçesini vurdu

Çin ekonomisindeki duraksama, ülkenin savunma bütçesini vurdu.

South China Morning Post'un haberine göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping (Xi Jinping, göreve geliş: 2012) ekonomide yaşanan yavaşlamadan dolayı, Çin'in askeri bütçesinin olağan bir büyüme gösteremeyeğini ifade ederek ordunun harcamalarında dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Askeri kaynakların gerektiği gibi idare edilmediğini vurgulayan Devlet Başkanı, yüksek maliyetli projelerden kaçınılması gerektiğini de söyledi.

Çin ekonomisindeki yavaşlama, savunma bütçesini etkiledi. Buna göre yüzde 7,6 ile son 6 yılın en düşük bütçe artışı söz konusu oldu. Çin'in 2015 savunma bütçesi ise yüzde 10,1 oranında arttırılabilmişti.

Hatırlanacağı üzere Ocak 2016'da ABD'li finans spekülatörü ve liberal girişimci George Soros, dünya mali piyasasında yeni bir krizin meydana geleceğini iddia etmiş, 2008 yılında meydana gelen küresel ekonomik krizin benzeri yeni bir krizin bu sefer Çin'den kaynaklanacağını söylemişti

"Dünya piyasaları yeni bir kriz ile karşı karşıya kalma riski altında. Bu nedenle yatırımcılar çok dikkatli olmalı” diyen Soros, Çin’in yeni bir büyüme modelini bulamadığını anlatarak, Çin’in yaşadığı problemlerin tüm dünya ekonomisine sıçradığını belirtmişti.

Bilindiği gibi Ocak ayında (2016) Çin Merkez Bankası'nın yuanın dolar karşısındaki referans kurunda Ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşün gerçekleşmesi ile beraber, açılışının ardından yaklaşık 30 dakika sonra Çin Halk Cumhuriyeti’nin hisse senetleri yüzde 7 değer kaybedince günün kalan kısmı için işlemler durdurulmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.