SON DAKİKA
Hava Durumu

“Yönetim Kırım Tatar milli özerkliği konusunu uzatacaktır”

Siyaset bilimci Karasyov, yönetimin milli özerklik oluşturma konusunda net bir fikri olmadığını ileri sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2017 22:39
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2017 22:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Yönetim Kırım Tatar milli özerkliği konusunu uzatacaktır”

Küresel Stratejiler Enstitüsü Müdürü Vadim Karasyov, QHA’ya yaptığı açıklamada Kırım Tatar milli özerkliği hakkındaki Ukrayna yasasının kabul edilme perspektifini yorumladı.

“Bunun çok kolay olmayacağı kanaatindeyim, çünkü Kırım döndüğünde bu yasayı hayata geçirmek gerekecek. Ya Kırım dönerse? Eğer herkes işgalin uzun yıllar süreceğinden emin olsaydı bu belgeyi teşekkür mahiyetinde, destek sembolü olarak Kırım Tatarları için kabul ederlerdi.” şeklinde konuşan Karasyov, günümüzde Ukrayna yönetiminin uygulamada Kırım'da ulusal özerklik oluşturma konusunda net bir fikri olmadığını ve bununla ilgili bazı güçlükler olduğu fikrini dile getirdi.

Kırım Tatar milli özerkliğini uygulamanın beraberinde birçok soru getireceğini kaydeden siyaset bilimci bu nedenle yasa tasarısının hazırlanması konusunun uzatılacağı fikrini ifade ederek, “Herşeyin bu kadar kolay olmayacağını düşünüyorum bu nedenle yasa tasarısının hazırlanması konusu uzatılacaktır. En azından hızlandırılmayacaktır.” dedi.

Bilindiği gibi Ukrayna Parlamentosu’nda 7 Nisan 2017 tarihinde Kırım Tatar halkının statüsünü belirlemesi gereken 6315 sayılı yasa tasarısı kayda geçirildi.
 
Ukrayna Parlamentosu’nun resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre ilgili yasa tasarısı, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Georgiy Logvinskiy, Dmitriy Belotserkovets ve diğer milletvekilleri dahil olmak üzere 20’den fazla milletvekili tarafından hazırlandı.

Yasa tasarısı, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin ulusal-bölgesel özerklik olarak yeniden düzenlenmesini öngörüyor. Bunun dışında, belgede Ukrayna’ya bağlı olarak kaderini tayin etme hakkı başta olmak üzere Kırım’ın yerli (köklü) halkının haklarının yerine getirilmesinin bazı yönleri de belirtildi.
 
Belgede, “Kırım Tatar halkına ilişkin devlet politikası, Ukrayna devletinin sınırları içinde ve Ukrayna yasalarına uygun olarak siyasi statüyü özgürce belirleme ve ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimini özgürce sağlama hakkı olmak üzere Kırım Tatar halkının kaderini tayin etme hakkının tanınması ve yerine getirilmesine dayanmalı; bu hak üniter Ukrayna içinde Kırım yarımadasında kurulan Kırım Tatar ulusal- bölgesel özerkliği aracılığıyla yerine getiriliyor” diye kaydedildi.

Ayrıca tasarıda Ukrayna’nın, yerli halk olarak Kırım Tatar halkının ve Ukrayna’daki tüm ulusal azınlıkların etnik, kültürel, dil ve dini kimliğinin korunması ve gelişmesinin garantisini verdiği de belirtildi.
 
Bilindiği gibi, 22 Eylül 2016 tarihinde Ukrayna Parlamentosu, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’ya Ukrayna Anayasası’nda Kırım’ın statüsünü bölgesel özerklik yerine Kırım Tatar ulusal özerkliği olarak değiştirmesi önerisinde bulunmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.