SON DAKİKA
Hava Durumu

“Yönetimdeki Kırım Tatarlarından kimse Çiygöz’e kefil olmadı”

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2015 09:32
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2015 09:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Yönetimdeki Kırım Tatarlarından kimse Çiygöz’e kefil olmadı”

Kırım’da 6 aydan beri tutuklu bulunmaya devam eden Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün eşi Elmira Ablâlimova, eşi hakında çıkarılan tutukluluk kararının, ev hapsi gibi daha hafif cezaya değiştirilmesi için kefil olma çağrısına Kırım Rus yönetiminde görev yapan Kırım Tatarlarından kimsenin cevap vermediğini ifade etti.

Yüzlerce Kırım Tatarının Ahtem Çiygöz’e destek gösterdiğini ama Rusya Soruşturma Komitesi’nin Kırım Müdürlüğü’ne yapılan başvuruların durumu etkilemediğini belirten Elmira Ablâlimova, kişisel Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, “Ahtem Çiygöz’ün meslektaşları ve arkadaşlarına yardım için başvurduk. Rusya Soruşturma Komitesi ve Mahkemeye gönderilen ve Ahtem’in serbest bırakılması talebini içeren bildiriyi imzalayan yüzlerce Kırım Tatarına samimi minnettarlığımızı bildiriyoruz. Ayrıca kendilerinin karşılaşabilecekleri olumsuz sonuçları düşünmeden Ahtem Çiygöz’e kefil olma dilekçesini imzaladıkları için Andrey Yurov, Server Kakura, Bekir Mamutov’a teşekkür ediyoruz. Ama mahkeme söz konusu dilekçe ve bildirileri dikkate almadı. Bize, yönetimin gerçekten güvenebileceği insanların yani yönetimden insanların kefil olması gerektiği açıklandı” diye kaydetti.

Ahtem Çiygöz’ün yakınlarının Kırım Rus yönetiminde görev yapan Kırım Tatar “temsilcilerinden” birine kefil olması için başvurduklarından sonra “işkenceler başladığını” anlatan Elmira Ablâlimova, “Önce dilekçenin, bilgisayarda yazılması gerekirken el yazısıyla yazıldığı, sonra dilekçe metninin dilekçe sahibinden (Ahtem’in yaşlı anne babası) başvurdukları kişiye birkaç yaltaklanma ifadesi eklenerek yeninden yazılması söylendi. Ya da aniden Ahtem’in cezasının değiştirilmesi için Ahtem Çiygöz’ün Bahçesaray Kırım Tatar Bölge Meclisi Başkanlığı görevini bırakması, ya da mutlaka insanlara yönetim tarafından Hıdırellez’e katılma çağrısı yapılması gerektiği ve benzer sebepler uyduruldu. Ama tüm bu kararları Ahtem’in ailesi ailesi almıyor ki, bu kararları Bölge Meclisi üyeleri kabul ediyor. Tabii ki onların beklediği kararlar kabul edilmedi ve yine suçlu biz olduk. Sadece söz konusu toplantıya katıldığım için bana çamur atıldı” diye konuştu.

Kırım Rus yönetimindeki Kırım Tatar “temsilcilerinin” ayrıca Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’un sosyal ağlarda açıklama yapmaması ve gazetecilerle görüşmemesini istediğini dile getiren Ablâlimova, “İlmi Rüstemoviç, net tutumu, bakış açısı olan biri ve kimse ve hiçbir şey onu yanlış olarak gördüğü şeyi yapmaya zorlayamaz, Ahtem’in tutuklanmasının yasadışı ve adaletsiz olduğunu söylemek dahil. Onun susturulması Ahtem Çiygöz’ün davasını nasıl etkileyebilir? Ve biz bunu nasıl başarmalıyız ve başarmamız gerekiyor mu?” diye vurguladı.

Daha sonra Ahtem Çiygöz’ün yakınları, Kırım’ın Rus yönetiminde görev yapan Kırım Tatarları ve onların yakın çevresiyle çok kez görüşmeye çalıştı. Ablâlimova, propagandası yapılan “liderlerden” birinden son kez gelen cevapta, “Büyük bir toplantı toplayarak (sonradan bunun Kırım Hareketi’nin toplantısı olduğu öğrenildi) bu konuyu bir kez daha ele alacağız” denildiğini bildirdi.

Elmira Ablâlimova, “Sayın “temsilciler”! Sizi ne için atadılar veya ne için kendinizi atadınız? Soydaşlarınıza karşı haksızlığı durdurma ricasına neden değişik saçma sebepler uyduruyorsunuz? Neden bu sorunun üzerini örtbas etmeye çalışıyorsunuz? Neden Soruşturma Komitesi’ne gidip gerekli evrakları imzalayıp Ahtem Çiygöz’e kefil olmaya hazır olduğunuzu söylemiyorsunuz? Bu kadar!” dedi.

Söz konusu durumu yorumlayan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, “Elmira’nın ricası üzerine mevcut yönetimdeki sözde “temsilcilerle” yapılan görüşmelere ben de katıldım. Birkaç kez Eskender Belâlov ve bir kez Remzi İlyasov ile görüştüm. Dilekçe vererek onurunu kurtarmak yerine gerçekleştirilemez seçenekler teklif ettiler, örneğin Ahtem çok aydır tutuklu ve sadece bundan dolayı onu aklamak imkansız olduğunu (Rusya’da böyle kabul edilmiş her halde), tecil edilmiş ceza verilmesi için Kırım Parlamentosu’nun mülkiyetine zarar getirdiği gibi suçlamaların bir kısmını kabul etmesi teklif edildi. Ben, kendi “yüksek” konumlarını kullanarak Ahtem Çiygöz ile görüşmeleri ve bu seçeneği kendisine söylemelerini teklif ettim… Ayrıca Ahtem Çiygöz için dilekçe yazması ricasıyla Refat Derdarov’a başvurdum, Elmira ise Müftü Hacı Emirali Ablayev’e başvurdu, ama hiçbiri soruşturma organlarına gönderilecek mektubu bile imzalamadı… 26 Şubat devam ediyor…” diye kaydetti.

29 Ocak tarihinde KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde miting organize etmek suçuyla gözaltına alınmıştı. Akmescit Kievskiy Bölge Mahkemesi, Çiygöz hakkında 21 gün tutukluluk kararı çıkarmıştı. Akmescit’in Kievskiy Bölge Mahkemesi, 11 Şubat’ta yaptığı duruşmada, Ahtem Çiygöz’ün tutukluluk süresinin 3 ay daha (19 Mayıs 2015 tarihine kadar) uzatılmasına karar vermiş, 15 Mayıs tarihinde Ahtem Çiygöz’ün tutukluluk süresi iki ay daha 29 Temmuz’a kadar uzatılmıştı.

Kırım Yüksek Mahkemesi, 25 Mayıs tarihinde yaptığı duruşmada, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün avukatı Aleksandr Lesovoy’un Akmescit’in Kievskiy Bölgesi Mahkemesi’nin Ahtem Çiygöz’ün tutukluluk süresinin 29 Temmuz tarihine kadar uzatılması ile ilgili kararına itirazını reddetmişti.

28 Temmuz Salı günü  Kievskiy Bölge Mahkemesi'nde düzenlenen duruşmada, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün tutukluluk süresi 3 ay ve 21 gün uzatıldı.

Ahtem Çiygöz, mahkeme kararının çıkarılmasından önce yaptığı konuşmada, “Bugün, siyasi sipariş söz konusu olduğunda mahkemenin tarafsız olacağından ümit edilemez” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.