SON DAKİKA
Hava Durumu

Yuşçenko: ''Kırım Tatarcayı korumak lazım''

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2012 13:55
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2012 13:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Yuşçenko: ''Kırım Tatarcayı korumak lazım''
Ukrayna’nın eski cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko (2005-2010) dil yasasının kabul edilmesine ilişkin yaptığı yorumda Kırım Tatar dilinin korunması gerektiğini söyledi.

Viktor Yuşçenko, “Bu yasa Ruslaştırmayı göstermiyor, çünkü söz konusu olan 13 bölge zaten Ruslaştırılmıştır. Orada Ruslaştırılmış Ukrayna yapılmıştır. Şimdi başka bir durum söz konusudur, bu da anti-Ukraynalılaştırmadır. Çünkü o bölgelerde Ukrainceyi geliştirmek için yasal dayanak ortadan kalkıyor.” dedi.

Yuşçenko, Avrupa Konseyi Yerel Dil ve Azınlık Dilleri Şartının etnik dillerinin korunmasına yönelik olduğunu belirtti.

Viktor Yuşçenko “Rusça bizde yerel dil değil. Bizde korunmayı gerektiren yerel dillerden Kırım Tatar dili var veya Karaimce mesela, onu da korumak lazım. Bunlar gerçek yerel dillerdir.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç dün (8 Ağustos) Ukrayna’nın bölgelerinde nüfus oranı yüzde 10’un üzerinde olan azınlıkların dillerine yerel dil statüsü kazandıran dil yasasını imzalamıştı.

Dil yasası Rusça’ya Ukrayna’nın 13 bölgesinde Dnipropetrovsk, Donetsk, Zaporojye, Lugansk, Nikolayevskaya, Odesa, Sumi, Harkiv, Herson, Çernigov bölgelerinde, Kırım’da, Kiev ve Sivastopol’de yerel dil statüsünü kazandıracak.

Sevil Ablayeva
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.