SON DAKİKA
Hava Durumu

Yuşçenko: ''Yanukoviç, yeni hükümeti onaylayarak kurnazca bir hamle yaptı''

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2010 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2010 16:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Yuşçenko: ''Yanukoviç, yeni hükümeti onaylayarak kurnazca bir hamle yaptı''
Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Anayasa Mahkemesinin birkaç hafta içinde yeni kurulan hükümeti yasadışı ilan edeceğini ve erken parlamento seçimlerine gidileceğini bile bile hükümeti onayladığını savundu.
Ukrayna 5. Kanal’a konuşan Yuşçenko, Yanukoviç’in mevcut koalisyonu meclis gurubu dışındaki bir sistem üzerinde kurmasını Anayasaya aykırı bir adım olarak değerlendirerek, “Bu şekilde koalisyon kurma yolu tercih edilmişse, bu hükümetin yasadışı olduğu ve Anayasa garantörü olan Yanukoviç’e Anayasaya saygısızlığından dolayı gösterilmiş bir kırımızı kart anlamına gelecek” dedi.
Koalisyonu muhalefetteki meclis gruplarına bağlı milletvekillerinden oluşturma eylemini yasadışı, samimiyetsiz ve demokrasiye aykırı bulan Yuşçenko, Yanukoviç’in illegal koalisyonu onaylayarak erken parlamento seçimlerine gitmek için bilinçli bir siyasi hamle yaptığını savundu.
Yuşçenko, “Yanukoviç’in söz konusu adımının bilinçli olduğunu düşünüyorum. Amacı, yaptıklarının veya yapamadıklarının %90’ından sorumlu tutulacağı 2,5 yıl sonra değil, şu anda birisinin gözdesi iken erken parlamento seçimlerini yaptırmaktır” şeklinde konuştu.
Eski Cumhurbaşkanı Yuşçenko, “Belki Anayasa Mahkemesi, birkaç hafta sonra, yasadışı yollarla kurulan hükümet ve koalisyonun etki alanından çıkmamıza şans verecek ve bizler, erken parlamento seçimlerine gideceğiz. Belki de bu, siyasi bir hamledir” dedi.
Yeni koalisyon, Bölgeler Partisi (172 oy), Komünist Partisi (27), Litvin Bloku (20) meclis grupları ve 4 bağımsız aday ve koalisyona girmeyen muhalif meclis gruplarının üyeleri olmak üzere 235 milletvekilinden oluşuyor.
16 Mart’ta 100’den fazla milletvekili Anayasa Mahkemesine başvurarak muhalefetteki meclis gruplarına bağlı milletvekillerinin gruplarının izni olmaksızın koalisyona dâhil olmalarını şikâyet ettiler. Mahkeme bunun üzerine koalisyonun yasallığı ile ilgili incelemeleri başlatmıştı.
Rıdvan Calilov
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.