SON DAKİKA
Hava Durumu

Zaporijya kozakları Kırımoğlu’nun Nobel adaylığını destekliyor

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2011 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2011 12:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zaporijya kozakları Kırımoğlu’nun Nobel adaylığını destekliyor
DNİPROPETROVSK, 19.02.2011 (QHA) – Zaporijya kozakları, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Nobel Barış Ödülüne aday gösterilmesini destekliyor.
İvan Sirko Yardım Vakfı Başkanı Vladislav Ladıgin 17 Şubatta Dnipropetrovksk’ta düzenlediği basın toplantısında Zaporijya kozakları tabanının Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Nobel Barış Ödülüne aday gösterilmesini desteklediğini bildirdi.
Kiev Sorun Yönetimi Akademisi Dnipropetrovks Şubesinde 17 Şubatta “Ukrayna’nın 2011 Nobel Barış Ödülü Adayı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu” konulu basın konferansı düzenlendi. Konferansa KTMM Dış İlişkiler Sorumlusu ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Koordinasyon Kurulu üyesi Ali Hamzin,  KTMM Divanı üyesi ve Kırım gazetesin baş editörü Bekir Mamut, Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Dr. Vladislav Gribovskiy ve İvan Sirko Yardım Vakfı Başkanı Vladislav Ladıgin katıldı.
Ali Hamzin, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Nobel Barış Ödülünün verilmesinin, onun insan hakları savunucusu olarak yaptığı hizmetlerin objektif olarak tanımak olacağını belirtti. Hamzin, Ukrayna ve diğer ülkelerden 17 profesörün, Ukrayna Milletvekili Boris Tarasyuk ve başka birçok Avrupalı parlamenterin Nobel komitesine Kırımoğlu’nun adaylığına yönelik başvuruda bulunduğunu hatırlattı.
Bekir Mamut, Kırımoğlu’nun 2011’de Nobel ödülünü alacağına dair ümitlerini dile getirerek, “Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Nobel ödülü sahibi olmasını hak ediyor. Biliyoruz ki Nobel komitesinin kendi kaynakları mevcut, bilgi için onlara başvuruyorlar, ancak bizim adayımıza da dikkat edeceklerini umuyoruz. Öte yandan Ukrayna’dan birisinin Nobel ödülüne aday gösterilmesi ülke için de çok önemlidir.”
İvan Sirko Yardım Vakfı Başkanı Vladislav Ladıgin, Zaporijya kozak teşkilatı tabanının Kırımoğlu’nun adaylığı tam olarak desteklediğini belirterek, “Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, çok dürüst ve cesur bir insan. Kırım Tatarlarının yaşadığı problemlerin çözülmesi ve Ukrayna toplumuna bütünleşmesi için büyük çaba sarf etti. Zaporijya kazakları tabanı iki yıl önce Kırım Tatarlarıyla temas kurmaya başladı. Bizim amacımız Ukrayna’nın bağımsız ve kendi kendine yeten bir devlet olmasını sağlamaktır.” dedi.
Dr. Vladislav Gribovskiy ise Kırımoğlu’nun büyük ihtimalle 2011 Nobel Barış Ödülünü alacağını söyledi. “Mustafa A. Kırımoğlu, Sovyetler Birliğinde uzun yıllar boyunca muhalif ve insan hakları faaliyetlerine öncülük etti ve 1944 yılında Orta Asya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının vatana dönme hakkını elde etme başarısına ulaştı. O kendi eylemlerinde şiddet yerine hukuki hak arama yöntemini seçti. Ukraynalılar, Kırım’ın Ukrayna’nın bir parçası olduğu için Kırımoğlu’na teşekkür etmelidir.” şeklinde konuştu.

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.