SON DAKİKA
Hava Durumu

Afrin harekatında son durum

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek üzere düzenlediği 'Zeytin Dalı Harekatı' çerçevesinde teröre göz açtırılmadı.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2018 09:49
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2018 09:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Afrin harekatında son durum

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek üzere düzenlediği 'Zeytin Dalı Harekatı' çerçevesinde teröre göz açtırılmadı.



164797



Anadolu Ajansı'nın haberine göre TSK uçakları dün 20 Ocak'ta 18.30 itibarıyla belirlenen 113 PYD/PKK hedefinden 108'ini vurdu. Afrin'deki hastanelere teröristlerce getirilen ölü ve yaralıların tümünün PYD/PKKlı olduğu öğrenilirken, harekata katılan 72 uçak müteakip görevlere hazırlık için güvenle üslerine döndü.



TSK tarafından harekatın planlama ve icrasında sadece teröristlerin hedef alındığını, bölge halkından sivillerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyetin gösterildiğini bildirdi.



 



Savaş uçakları teröristleri etkisiz hale getirdi



Türk savaş uçakları, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin bölgesinde bulunan terör örgütüne ait hedefleri belirli aralıklarla bombaladı. Terör örgütü PYD/PKK'nın işgalindeki Minniğ askeri havaalanı da vuruldu. Kilis'in sınırdaki Saatli köyü kırsalında harekatın başlamasının ardından terör örgütü mensuplarınca Kilis'in Saatli bölgesine yönelik taciz atışları yapıldı. Buradaki birliklerin misliyle karşılık vermesi üzerine bölgeden yoğun çatışma sesleri duyuldu, Türk uçakları da bölge üzerinde uçuş yaptı.



 



Karadan ÖSO birlikleri harekete geçti
Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı birliklerin bir kısmının Suriye'de terör örgütü PYD/PKK'nın işgal ettiği alanlara girmeye başladığı bildirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerinin gün içerisinde önceden belirlenen terör hedeflerine yönelik top atışlarının ardından Suriye'nin değişik bölgelerinden sevk edilen ÖSO mensuplarının zırhlı araçlarıyla Kilis-Hatay hudut hattında ilerleyerek bazı noktalardan Afrin tarafına geçiş yaptığı öğrenildi.



Bunun dışında Türkiye tarafında da harekat kapsamında çeşitli birliklerden sevk edilen, çoğunlukla zırhlı personel taşıyıcılarının (ZPT) bulunduğu tırların, akşam saatlerinde Kilis'e ulaştığı, kent merkezinden eskort eşliğinde Öncüpınar Sınır Kapısı'na yönlendirilen ve 10'un üzerinde tırdan oluşan askeri araçların Halep'in Azez ilçesine yönlendirildiği bildirildi.



 



PYD/PKK sivillerin çıkışına mani oluyor



TSK'nın hava saldırıları sonrasında örgütten kurtulma imkanına kavuşan Afrinli sivillerin Halep'e doğru kaçmaya başladığı ancak teröristlerin Beşşar Esed rejimi güçleriyle anlaşarak Afrin'den Halep'e giden yolu kapattığı öğrenildi. Örgütün sivilleri silah zoruyla TSK'nın hedef alabileceği noktalara götürüp canlı kalkan olarak kullandığı ifade edildi.



Terör unsurlarının güya sivillere saldırıldığı propagandası yapabilmek için kent merkezindeki evlere yerleştikleri, sivil kıyafetlerle dolaştıkları bildirildi. Ayrıca PYD/PKK'nın Afrin'deki askeri hastaneyi de kapattığı, teröristleri sivil hastanelerde tedavi etmeye hazırlandığı da aktarıldı.



Bunun dışında Esed rejiminin, terör örgütünün işgalindeki Şeyh Maksud mahallesinden Afrin’e takviye gönderebilmesi için kara yolundan geçiş imkanı sağladığı, teröristlerin de bunun üzerine rejimin izniyle Halep merkezi Afrin'e bağlayan Nubul Zehra kara yolunu kullanmaya başladığı bildirildi.



 



Büyükelçiler Dışişleri Bakanlığında
ABD, İran ve Rusya'nın Ankara'daki büyükelçilik misyon şeflerinin Dışişleri Bakanlığına çağrılarak Afrin bağlamındaki son gelişmeler hakkında bilgilendirildiği de dün 20 Ocak'ta haber kaynaklarında duyuruldu. Buna göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyelerinden İngiltere, Fransa ve Çin'in Ankara büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığına çağrılarak "Zeytin Dalı Harekatı" hakkında bilgilendirildi.



 



Türk Kızılayı teyakkuzda



Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, sosyal medya üzerinden yaptığı duyuruda: "Zeytin Dalı Operasyonu sürecinde Suriye içerisindeki sivillere yönelik çok boyutlu insani destek ve koruma sağlamak amacı ile Kızılay ekiplerimiz AFAD ile koordineli olarak gerekli tedbirleri almaktadır. Kesintisiz ve ayrım gözetmeksizin insani desteğimiz sürecek." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.