SON DAKİKA
Hava Durumu

Alman savcılar, NSA casusluk skandalına ilişkin davayı kapattı

Alman savcılar, ABD'nin en büyük istihbarat kurumlarından Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA), ülkede casusluk faaliyeti yürüttüğüne dair suçlamalarla ilgili olarak kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2017 21:39
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2017 21:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Alman savcılar, NSA casusluk skandalına ilişkin davayı kapattı

Almanya'da, ABD'nin en büyük istihbarat kurumlarından Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA), ülkede casusluk faaliyeti yürüttüğüne dair suçlamalarla ilgili olarak başlatılan ön soruşturma kapatıldı ve delil yetersizliği nedeniyle "kovuşturmaya" yer olmadığı açıklandı. Savcılar, eski NSA çalışanı Edward Snowden'in sızdırdığı bilgilerin, suçlamalar için "somut kanıt" sağlamadığını ifade etti.



160124



Alman yetkililer bugün, 5 Ekim'de, Amerikan ve İngiliz istihbarat servislerinin Almanya'da yürüttüğü iddia edilen casusluk faaliyetleri ile ilgili ön soruşturmanın kapatıldığını açıkladılar. Öte yandan soruşturmanın sona erdirilmesi ve davaya yer olmadığı kararı, Snowden'in eski kurumu NSA'i, özel hayatın gizliliğini muazzam derecede ihlal ederek, Almanya dahil olmak üzere pek çok ülke vatandaşları ve ABD'liler hakkında yasa dışı casusluk faaliyetleriyle suçlamasından 4 yıl sonra geldi.



Snowden'in sızdırdığı dökümanlarda, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in şahsi cep telefonunun NSA tarafından dinlendiği ve takip edildiği belirtiliyordu. Bununla birlikte 2015 yılında Alman savcılar, söz konusu iddiaların mahkemede kanıtlanamaz durumda olduğunu söyleyerek, görevsizlik kararı vermişlerdi. 



156545



Bugün itibariyle yapılan açıklamada yetkililer, yabancı istihbarat servislerinin "yasa dışı şekilde, sistematik olarak Alman telekomünikasyon sistemlerini ve internet trafiğini izledikleri" gibi diğer iddiaların sağlam temellere dayanmadığını, Snowden'in sağladığı belgelerin de Almanya'da ya da Almanya'ya karşı gerçekleştirilen casusluk faaliyetlerine dair somut deliller oluşturmadığını ifade ettiler. Aksi yöndeki açıklamalara rağmen, kapatılan ön soruşturma sonucunda toplanan bilgiler, Amerikan istihbarat örgütlerinin yeteneklerini ve boyutlarını göstermesi bakımından büyük önem arzediyor. 



NSA belgelerinin 2013 yılında sızdırılması ve ABD'li istihbarat kuruluşunun Almanya'da yürüttüğü casusluk faaliyetlerine dair bilgilerin ortaya çıkması, Alman kamuoyunda adeta soğuk duş etkisi yaratmıştı. İki ülke arasında diplomatik olarak da büyük sıkıntılar yaratan sızıntılar hakkında Merkel, "dostlar arasında casusluk kabul edilemez" şeklinde konuşmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.