SON DAKİKA
Hava Durumu

BM: Güney Sudan'da 117 sivil katledildi

Güney Sudan'da hükümet yanlısı güçlerin geçen yıl bir köyde 114 sivili katlettiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2017 19:43
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2017 19:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM: Güney Sudan'da 117 sivil katledildi

Güney Sudan'da hükümet yanlısı güçlerin geçen yıl bir köyde 114 sivili katlettiği bildirildi. Cuma günü Birleşmiş Milletler (BM) tarafından açıklanan rapora göre, iç savaşın pençesindeki ülkede etnik şiddet giderek artarken, genç kızlar ve kadınlar ailelerinin gözleri önünde tecavüze maruz kalıyor.



155992



BM İnsan Hakları Ofisi tarafından yayımlanan raporda, Güney Sudan'a bağlı Yei şehrinde Temmuz ve Ocak ayları arasında pek çok insanlık suçunun işlendiği ortaya konuldu. Söz konusu insan hakları ihlalleri arasında, sivillerin rastgele bombalanması, cenazelere saldırı, yakma ve yağmalama gibi suçlar bulunuyor.



Geçen yıl Yei şehrindeki evlerin ve iş yerlerinin geniş çapta yakıldığı uydu fotoğrafları sayesinde ortaya çıkmıştı. Yayımlanan yeni raporda, bu ağır suçların Güney Sudan'da cezasız kaldığı öne sürülüyor.



Güney Sudan Hükümet sözcüsü Ateny Wek yaptığı açıklamada, BM raporunu reddettiklerini ve hükümetin kanunlar çerçevesinde hareket ettiğini ifade etti. Geçtiğimiz yıla kadar farklı kabilelerden 200 bin ile 300 bin civarında insanın barış içinde yaşadığı Yei kenti, başkent Juba'da patlak veren kanlı çatışmaların ülke geneline yayılmasıyla iç savaşın ortasında kaldı. Güney Sudan'da devam eden iç savaşta şimdiye dek on binlerce insan hayatını kaybederken, 1.5 milyondan fazla kişi ise ülkeden kaçtı.



Ocak 2011'de gerçekleştirilen referandumla Sudan'dan ayrılan ve bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Afrika'nın en genç ülkesi durumunda. Ekonomik olarak tamamen petrol gelirine bağımlı olan Güney Sudan, petrolü işleme-taşıma kabiliyeti olmayışı ve altyapı yetersizliği sebebiyle büyük bir fakirlikle mücadele ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.