SON DAKİKA
Hava Durumu

Dobruca’da Türk Kültür Mirası Sempozyumu yapıldı

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2013 15:40
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2013 15:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dobruca’da Türk Kültür Mirası Sempozyumu yapıldı

Romanya’da 24-25 Eylül tarihlerinde Köstence Milli Tarih ve Arkeoloji Müzesinin ev sahipliğinde Uluslar arası “Dobruca’da Türk Kültür Mirası” Sempozyumu gerçekleştirildi.

Romanya Milli Kültür Fonunun projesi kapsamında Cluj Napoca Babes Bolyai Üniversitesi Türk ve Orta Asya Araştırmaları Merkezinin desteğiyle gerçekleşen sempozyuma Romanya, Arnavutluk, Bulgaristan, İsviçre ve Türkiye ve Türkmenistan’dan bilim adamları ve diplomatlar iştirak etti.

Söz konusu projenin eğitim ayağı kapsamında iki ay önce Köstence’deki çeşitli okullarda ebru sanatı tanıtılmıştı.

Sempozyumun organizatörlerinden olan eski milletvekili ve büyükelçi, Türk ve Orta Asya Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tahsin Cemil, Romanya basınına yaptığı açıklamada, “Bugünkü etkinlik 2008 yılında yapılan Tatarların Tarihi Mirası konulu sempozyumun ve hatta 1994 yılındaki benzer konulu sempozyumun devamıdır. Romanya ile Türkiye arasındaki ittifakın ve dostluğun hüküm sürdüğü 5 yüzyıl süren Osmanlı döneminin mirasını ele alan ilk sempozyumdur. Sempozyumun sadece kültürel ve bilimsel açıdan değil, siyasi ve diplomatik açıdan da önemli olduğuna inanıyorum.” dedi.

Sempozyumda sadece bu alanda çalışmaları olan Romanyalı araştırmaları değil, yabancı bilim adamları da yer aldı. Türkmenistan’dan bilim adamları ilk kez bu sempozyumlara katılırken, kültür alanında büyük otoriteye sahip olan İsviçreli Prof. Dr. Martin Hauser, Avrupa’nın Dobruca’daki Türklerle ilgili görüşlerini kıyasladı.

Tahsin Cemil, bir iki yıl içinde Romanya’nın tamamındaki Türk mirasını daha geniş şekilde ele almak için daha büyük bir sempozyumu gerçekleştirmek istediklerini bildirdi.

Sempozyum katılımcıları Dobruca’nın kuzeyindeki Babadağ, Yenisala ve Histriya’yı gezdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.