SON DAKİKA
Hava Durumu

Esir değişimi: 18 mahkum işgal altındaki bölgelere istemiyor

Esir değişimi listesinin hazırlanmasının başlıca sorunu Ukrayna’nın kontrolü altında olan bölgelere erişimi olmaması.

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2017 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2017 18:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Esir değişimi: 18 mahkum işgal altındaki bölgelere  istemiyor

Esir değişimi listelerine dahil edilen 18 kişi, Ukrayna’nın kontrolü altında olmayan bölgeye teslim edilmek istemiyor. 
 
Ukrayna’da yayın yapan bir televizyon kanalına konuyla ilgili açıklamada bulunan Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Valeriya Lutkovskaya, Minsk süreci çerçevesinde esir değişiminin günümüzde değişim listelerinin netleştirilmesi aşamasında olduğunu anlattı.
 
Değişim listesine dahil edilen 18 kişinin “Ukrayna kontrolü altında olmayan bölgeye teslim edilmeyi kesinlikle reddettiğini ifade eden Lutkovskaya, sözde LNR/DNR (Ukrayna’nın doğusunda teröristlerin işgal ettiği bölgelerde kurduğu terör örgütleri Donetsk Halk Cumhuriyeti/Lugansk Halk Cumhuriyeti) tarafından listelere ülkenin doğusundaki olaylara hiçbir ilişkisi olmayan kişiler dahil edildiğine dikkat etti.



158062



Valeriya Lutkovskaya, “Örneğin, Kiev bölgesin suç işleyen bir kişi var. Neden o bu değişim çerçevesinde teslim edilmeli?” dedi.
 
Ombudsman Lutkovskaya, sözde DNR temsilcilerinin tutumunu kabul ettiğini, LNR teröristlerinin ise daha çalıştığını ve listeleri netleştirmeye henüz hazır olmadığını belirtti.
 
Bununla birlikte günümüzde teröristlerin elinde olan Ukraynalı esirlerin net sayısının belli olmadığını, bundan dolayı sadece teröristler tarafından onaylanan esir listesinden söz etmek mümkün olduğunu dile getiren Valeriya Lutkovskaya, “Şu andai listelerde 70 kişi var (teröristler tarafından doğrulanan liste) daha birkaç kişiyi doğrulamayı vaat ediyorlar. Ama biz, bilgimize göre kontrolümüz altında olmayan bölgede bulunan 137 kişinin iade edilmesini talep ediyoruz” dedi.
 
Ukrayna’nın kontrolü altında olmayan bölgelere kaç esir Ukraynalı olduğunu öğrenmek için erişimi olmadığının değişim listesinin oluşturulması sürecindeki bir zorluk olduğunu söyleyen ombudsman Valeriya Lutkovskaya, Donetsk ve Lugansk’ı ziyaret ederek ek bilgileri sağlaması gereken Üçlü Temas Grubu çerçevesinde kurulan insani alt grup koordinatörü Toni Frisch’in bu konuda yardımcı olacağı ümidinde olduğunu paylaştı. 
 
Lutkovskaya, “Biz de tutukevlerimizin kapılarını ona açmaya hazırız, ama eşitliği dayanan şartla esirlerle yüz yüze konuşma. Ama Donetsk veya Makeyevka’da ona silahlı insanlar eşlik ederse nasıl bir eşitlikten söz edilebilir?” diye devam etti.
 
Daha önce Ukrayna’nın Donbas bölgesindeki krizi çözmek için kurulan Üçlü Temas Grubu’nun (Ukrayna, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Rusya) 2 Ağustos’ta Minsk’te yaptığı toplantıda Ukrayna tarafının Rusya yanlısı teröristler tarafından esir alınan Ukrayna vatandaşlarına karşı işkencenin uygulanmasının kabul edilemez olduğunu kaydettiği bildirilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.