SON DAKİKA
Hava Durumu

FBI Manchester teröristi ile ilgili İngiltere'yi uyarmış

Manchester saldırısından üç ay önce saldırıyı gerçekleştiren Salman Abedi'yle ilgili olarak ABD istihbarat örgütü FBI'ın, İngiliz istihbarat kuruluşu MI5'ı uyardığı ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2017 22:44
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2017 22:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
FBI Manchester teröristi ile ilgili İngiltere'yi uyarmış

Manchester saldırısından üç ay önce saldırıyı gerçekleştiren Salman Abedi'yle ilgili olarak ABD istihbarat örgütü FBI'ın, İngiliz istihbarat kuruluşu MI5'ı uyardığı ortaya çıktı. FBI ajanlarının İngiliz yetkilileri, 22 yaşındaki Abedi'nin DEAŞ'ın Kuzey Afrika koluna bağlı bir hücrenin parçası olduğu konusunda bilgilendirdiği öğrenildi. Yine aynı bilgilendirmenin, söz konusu hücrenin İngiltere'nin kuzey batısında yerleşik bulunduğu ve terör saldırısı hazırlığı içerisinde olduklarına dair bilgileri de içerdiği anlaşıldı.



156222



Libya'da bulunan terör grupları hakkındaki bir soruşturmanın ardından Abedi'nin 2016 yılında ABD'nin terörist izleme listesine girdiği kaydedildi. İsmi açıklanmayan bir güvenlik kaynağı, "2017'nin başlarında FBI, Abedi'nin Manchester'da yerleşik durumdaki Kuzey Afrikalı bir terör grubuna mensup olduğu konusunda MI5'a uyarıda bulundu. Aynı grup ülkede politik bir hedefe yönelik saldırı için fırsat arıyordu. Bu bilgi FBI ajanlarının, şahısların iletişim kanallarına erişmesiyle elde edildi. Abedi ve ailesi, 2016 yılından beri terör gruplarıyla ilişkili oldukları gerekçesiyle soruşturuluyordu." şeklinde konuştu.



Yine aynı kaynak bir süre sonra MI5'ın listesindeki Abedi'nin önem sırasında gerilere düştüğünü belirterek, "ABD'nin uyarısının ardından Abedi ve grubun diğer üyeleri, MI5 tarafından inceleme altına alındılar. Bu aşamada Abedi'nin bir politikacıya suikast planladığı düşünülüyordu. Fakat incelemeden herhangi bir sonuç alınamadı ve trajik bir şekilde, Abedi önem sırasında gerilere düştü." ifadelerini kullandı.



MI5, Abedi hakkında bilgisi olmasına rağmen 22 kişinin hayatını kaybettiği, 64 kişinin yaralandığı saldırıyı önleyemediği gerekçesiyle yoğun bir biçimde eleştirilirken, yetkililer eleştirilere, herhangi bir anda, 3 binden fazla kişiyi içeren 500 terör soruşturması yürütüldüğü şeklinde cevap veriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.