SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatarlarının orta çağ döneminden kalma kitabın kopyası yayımlanacak

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2007 09:59
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2007 09:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatarlarının orta çağ döneminden kalma kitabın kopyası yayımlanacak
2003 yılında rahmetli edebiyatçı ve araştırmacı Yunus Kandım’ın bildirmiş olduğuna göre, Orta Asya’da Kırım Tatar Meclisi Başkanı Ali Hamzin, Özbekistan Şark Bilimleri Akademisi Ünivesritesinde 14. yüzyılda yaşayan Kırım Tatar yazar Ebubekir Muhammed’in “Kalandarnama” adlı kitabını buldu.

Kitabın varlığından Kırım Tatar bilim adamı ve edebiyatçı Eşref Şemizade de söz etmişti.

Ali Hamzin’in QHA’ya bildirdiğine göre, kitabı Kırım Tatar olan ve Taşkent’te yaşayan şark bilimcisi Enver Hurşut bulmaya yardım etti.

Şark Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğü Ali Hamzin’e kitabı görmesi için izin verdi. Hamzin’in sözlerine göre, çok iyi korunan bu kitap deri kılıf içinde olup 800 sayfadan oluşuyor. Kitabın yaşı ise yarlaşık 685 yıl.

Ali Hamzin’in QHA’ya bildirdiğine göre, kitap bilgileri Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na ulaştırılınca, M.A.Kırımoğlu durumu kendi kontrolü altına aldı. Hamzin, “Bu yıl Milli Meclis Başkanının, Kırım Tatar V. Kurultay delegeleri seçimlerini düzenlemek için Özbekistan’a yapmış olduğu ziyareti sırasında bana “Kalandarnama” kitabının fotokopisini almak için Özbekistan Şark Bilimleri Üniversitesi ile görüşme yapma görevini verdi.” dedi.

Yapılan görüşmeler sonucunda, Şark Bilimleri Üniversitesi ve Milli Meclis arasında 30 Nisan 2007 tarihli 7 numaralı Şark Bilimleri Üniversitesi Milli Meclis Arasındaki Bilimsel İşbirliği Anlaşması” imzalandı.

Anlaşma gereğince Milli Meclise “Kalandarnama” kitabının yayınlanması için izin verildi. Meclise kitabın elektronik kopyası verildi.

Orijinalde dört bölümden oluşan kitap tarihi-felsefi yazılardan ibaret olup 14 yüzyıl Altın Orda ve Kırım’ın tarihi ve kültürü ile ilgili önemli bilgileri taşıyor.

Kitap şiir tarzında yazılı olup aşk, adalet ve diğer maddeleri içermekte.

7 numaralı anlaşma gereğince 2008 yılına kadar Milli Meclis kitabın kopyasını yayınlaması gerekiyor, aksi takdirde anlaşma geçersiz sayılacak.

Ali Hamzin, şu anda Milli Meclisin kitabın yayınlanması için sponsor aramakta olduğunu ve bunun yanısıra alınan kopya karşılığında Milli Meclis Özbekistan Şark Bilimleri Üniversitesine 900 som (yaklaşık 1000 dolar) ödeme yapması ve yayımlanan kitabın 50 adedini vermesi gerekiyor.

Haber: Enver Abibulla

Çeviri: Lilya Emiruseinova
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.