SON DAKİKA
Hava Durumu

Kuzey İrlandalı örgüt silah bırakma kararı aldı

Son 10 yılda İngiliz güçlerine yönelik çeşitli bombalama olayları ve saldırılar düzenleyerek adını duyuran Kuzey İrlandalı örgüt, silah bırakma kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2018 18:19
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2018 18:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kuzey İrlandalı örgüt silah bırakma kararı aldı

Son 10 yılda İngiliz güçlerine yönelik çeşitli bombalama olayları ve saldırılar düzenleyerek adını duyuran Kuzey İrlandalı örgüt, silah bırakma kararı aldı. İrlanda'nın bağımsızlığı için uzun süre İngiltere'ye karşı mücadele veren İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (IRA) pek çok ardılından biri olan "İrlanda'nın Askerleri" isimli örgüt bugün, 23 Ocak'ta bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, "Bir an önce İngiliz Devleti'ne karşı tüm silahlı saldırıları askıya alacağız. İrlanda halkının ve İrlandalılar'ın ulusal egemenliğine dönük ihlali sona erdirmek için silahlı güç kullanma hakkını tartışmasız kabul etsek de, dönem itibariyle silahlı mücadeleye uygun bir ortam olmadığı görüşüne vardık." ifadelerini kullanıldı. IRA'nın ardıllarından olan Bölgesel İrlanda Cumhuriyet Ordusu'ndan (Provisional IRA) ayrışan örgüt, 1998 yılında gündeme gelen "Hayırlı Cuma" isimli barış anlaşmasını reddetmişti.

Kuzey İrlanda'da, İngiliz destekli protestan paramiliter gruplara dönük saldırılar ortaya koyan "İrlanda'nın Askerleri", İngiliz hükümetine baskı yaratmak için çok sayıda bombalama eylemine de imza attı.

IRA'nın dağılmasının ardından örgütün siyasi kolu olarak faaliyetlerine devam eden Sinn Fein'in lideri Gerry Adams, "İrlanda'nın Askerleri"nin son açıklamasından memnuniyet duyduğunu açıkladı. Adams, "Birlikçiler ya da Cumhuriyetçiler içinde silahlı grupların varlığının devamına ilişkin hiçbir mazeret ya da gerekçe öne sürülemez." şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.