SON DAKİKA
Hava Durumu

Ruslar’ın balistik füzesi hedefi 12’den vurdu

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2012 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2012 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ruslar’ın balistik füzesi hedefi 12’den vurdu
Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı ve Stratejik Füze Kuvvetleri resmi temsilcisi Albay Vadim Koval, 7 Haziran Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın yeni tasarladığı 4. nesil balistik füzesi olan ve Rusçada kavak ağacı anlamına gelen “RS-12M Topol”ü fırlattığını bildirdi. 
Fırlatma Moskova saatiyle 21:39’da Rusya’nın Astrahan bölgesindeki “Kapustin Yar” füze üssünden gerçekleştirildi. Fırlatma sonunda füze Kazakistan’nın Sarı Şagan bölgesindeki hedefini başarıyla vurdu.
Albay Koval, roket sistemlerinin istikrarlı çalışıp çalışmadığını kontrol etmek ve çeşitli performans ölçümleri yapmak için bu testin yapıldığını kaydetti. Roketin ayrıca, test sayesinde gelecekte füze savunma sistemlerinin aşılması için gerekli etkin araçlara sahip olup olmadığının anlaşılmasına katkıda bulunduğu açıklandı.
Ayrıca roket rampalarının hareket kabiliyetleri de test edildi.
Albay Koval “Roket benzersiz savaş başlıklarına sahip, olası her koşulda performans sağlayabilir, bu nedenle gelecek vaat ediyor.” dedi.
Fırlatma Güney Kafkasya’da panik yarattı
Fırlatmadan hemen sonra Kafkasya semalarında beliren roket görenleri şaşkına çevirdi. Çoğu insan roketi UFO sanıp paniğe kapıldı. Fırlatma sonrasında kilometrelerce uzaktan görüntüleri kaydedilen roket sosyal medyada oldukça ilgi uyandırdı. Güney Kafkasya’da roketin güzergahı boyunca halkın çektiği onlarca görüntü internete konuldu.
Füze kalkanı delindi mi?
NATO’nun geliştirip, stratejik noktalara yerleştirmeye çalıştığı Füze Kalkanı Türkiye’de uzun bir süre gündemde yer aldıktan sonra füze kalkanı Malatya’nın Kürecik bölgesine yerleştirilmişti. Diğer füzeler ise Romanya topraklarına ve bir kısmı ise Akdeniz’de bulunan ABD donanmasındaki savaş gemilerine yerleştirilmişti. Bu gelişlemeler sonucunda Türkiye'nin komşuları Rusya ve İran, memnuniyetsizliklerini dile getirmişti. Batı her ne kadar “ İran tehlikesine karşı” olduğunu söylesede füze kalkanı Rusya’yı rahatsız etmiş ve Ruslar bunu ifade etmekten geri kalmamıştı. Bu kapsamda Rusya balistik füzeyi Türkiye sınırından, roketler için az sayılan 450 km gibi kısa bir mesafede fırlatması ve roketin Kafkaslar üzerinden geçmesi, “füze kalkanı delinmeye mi çalışıyor?” sorusunu akla getiriyor.
RS-12M Topol’unTeknik özellikleri
Menzil: 12,500 kilometre
Savaş başlığı gücü : 0,5 megaton
Ağırlık: 45,1 ton
Savaş başlığı ağırlığı: 1 ton
Uzunluk : 21 metre
Çapı : 1,8 metre
Bilge Gökay Özkan


QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.