SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya ve Hindistan arasındaki S-400 anlaşması suya düştü

Taraflar arasındaki görüşmeler fiyat, eğitim, bakım desteği ve füzelerin teknoloji transferi gibi konularda yaşanan büyük ölçekli anlaşmazlık nedeniyle başarısızlığa uğradı.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2018 23:15
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2018 23:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya ve Hindistan arasındaki S-400 anlaşması suya düştü

Hindistan'ın, Rusya ile beş batarya S-400 Triumpf tipi uzun menzilli hava savunma sistemi alımı için yürüttüğü görüşmeler çıkmaza girdi. DefenseNews'de dün, 23 Ocak'ta yer bulan habere göre, özellikle fiyat ve teknoloji transferi konusunda taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık, 5 milyar dolarlık alımın suya düşmesine neden oldu.

Üst düzey Hint yetkiliden alınan bilgilere göre, Hindistan Savunma Bakanlığı yetkilileri ile Rusya Silah İhracatı Ajansı Rosoboronexport ve S-400'ün üreticisi Almaz-Antey arasında yürütülen görüşmeler fiyat, eğitim, bakım desteği ve füzelerin teknoloji transferi gibi konularda yaşanan büyük ölçekli anlaşmazlık nedeniyle başarısızlığa uğradı.

Konuyla ilgili olarak Hindistan Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Rusya, beş batarya S-400 sistemi için 5.5 milyar dolar talep ediyor. Buna rağmen eğitim için istenen yüksek ücret ve güdümlü füzelerin üç tipine ilişkin teknoloji transferinin reddi görüşmeleri akamete uğrattı." ifadelerini kullanırken, bakım hizmetleri ve yedek parça destek paketinin teklifte yer almadığını kaydetti.

Bakanlıktan bir başka yetkili ise, görüşmelerin yakın zamanda sonuçlanmasının mümkün olmadığını ve Hindistan'ın söz konusu sistemler için 4.5 milyar dolardan daha fazla bir ödeme yapmayacağını belirtti.

Yine edinilen bilgilere göre Hint tarafı, yedek parça ve güdümlü füze üretimi dahilinde anlaşmanın "Hindistan'da Yap" ekonomi politikası ile bütünleşik olmasını ve ömür boyu bakım desteği paketinin de bu anlaşmada yer almasını istiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi arasında 2016 yılı Ekim ayında gerçekleştirilen zirvede, S-400 alımı için hükümetlerarası anlaşmaya imza atılmıştı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.