SON DAKİKA
Hava Durumu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2019 11:58
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!

Türk ulusal bağımsızlık ve egemenliğinin sembol tarihlerinden olan 23 Nisan 1920'de Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının açtığı Türkiye Büyük Millet Meclisinin bugün 99 yaşında.

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk ulusunun bağımsız yetkili organı olarak açılan TBMM'nin yıl dönümü olan bu tarih, her yıl çocuk bayramı olarak kaydediliyor.

23 NİSAN 1920'YE GELEN SÜREÇ VE I.TBMM'NİN AÇILIŞI

Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik ayrılan Osmanlı İmparatorluğu'nun, Mondros Mütarekesi sonrasında işgal edilmesinin ardından Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkmıştı.

Amasya Tamimi, Erzurum ve Sivas kongreleri ile alınan kararlar, ulusun egemenliğini yine ulusun sağlayacağını ortaya koymuştu.

İstanbul'un işgali ve Milli Mücadele yanlılarının Ankara'ya kaçmaya başlaması üzerine Mustafa Kemal, 19 Mart 1920'de yayımladığı genelgeyle ''Ankara'da olağanüstü yetkili bir Meclisin" toplanacağını duyurdu.

Bu amaçla yapılacak seçimle belirlenen milletvekilleri ile dağıtılan Osmanlı Mebusan Meclisinden kaçarak Ankara'ya gelebilenlerden 84'ü, ilk Mecliste yer aldı. Mustafa Kemal, 22 Nisan 1920'de Büyük Millet Meclisi'nin açılışını duyurduğu genelgesinde ise bundan böyle ''bütün sivil ve askeri makamların ve bütün ulusun emir alacağı en yüksek kat''ın bu Meclis olacağını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.