SON DAKİKA
Hava Durumu

26 yıl önce bugün: Solingen'deki facia her zaman hatırlanacak

Almanya'daki Türkleri hedef alan Solingen Faciası, 26 yıl sonra da hatırlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2019 20:35
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2019 16:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
26 yıl önce bugün: Solingen'deki facia her zaman hatırlanacak

Almanya'daki Türkleri hedef alan Solingen Faciası, 26 yıl sonra da hatırlanıyor. 29 Mayıs 1993 tarihinde Almanya'nın Solingen şehrinde, Türk kökenli Genç ailesinin evinin neonaziler tarafından kundaklanması sonucu aileden beş kişi şehit olmuştu.

Evi dört aşırı sağcı Alman kundaklamıştı. Yangın sonucunda aynı Gürsün İnce, Hatice Genç, Hülya Genç, Saime Genç ve Gülistan Öztürk hayatını kaybetmiş, olayın meydana geldiği alan müze haline getirilmişti.

Bu facia anısına 26 yıldır Türklerin yaşadığı çeşitli Avrupa ülkelerinde ve Almanya'da anma törenleri düzenleniyor.

http://qha.com.tr/haberler/almanya-icin-urkuten-tablo-internetten-propaganda-yapiyorlar-silahlara-duskunler/28832/ DÖNEMİN BONN BÜYÜKELÇİSİ ÖYMEN, O GÜNÜ QHA'YA DEĞERLENDİRDİ

Facianın yaşandığı dönemdeki Türkiye'nin Bonn Büyükelçisi Onur Öymen, Kırım Haber Ajansı'na (QHA) değerlendirmelerde bulundu.

23 Kasım 1992'de Almanya'nın Mölln kasabasında yaşanan ve aşırı sağcıların Türk işçileri hedef aldığı katliamın ardından Solingen'de de benzeri bir vakanın meydana geldiğini hatırlatan Öymen, hadise karşısında büyük bir şok yaşadıklarını ifade etti. Hatırlanacağı üzere Mölln'deki kundaklama sonucunda Yeliz Arslan (10), Ayşe Yılmaz (14) ve Bahide Arslan (51) isimli Türk vatandaşları şehit olmuştu.

Dönemin Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başkanı Johannes Rau, Dışişleri Bakanı Klaus Kinkel ve başka Alman yetkililerle birlikte facianın ardından aile fertlerini ziyaret ettiklerini aktaran Öymen, hadisenin ardından ırkçılığın sosyal bir tehlike haline geldiğine dikkat çekilmeye başladığını hatırlattı. Ayrıca o dönemde Alman yetkililerin bir komisyon oluşturarak toplumdaki ırkçı tehditleri mercek altına aldıklarını da belirtti.

Dönemin Dışişleri Bakanı Klaus Kinkel'le birlikte hayatını kaybeden aile fertlerinin Amasya'daki akrabalarını da ziyaret ettiklerini söyleyen Öymen, Almanya'daki aşırı sağ görüşlerin halen ciddiyetini koruyan ve önüne geçilmesi gereken bir tehlike olduğunu vurguladı.

ATİB'DEN ANMA ETKİNLİĞİ

ATİB (Avrupa Türk-İslam Birliği) Genel Başkanı Durmuş Yıldırım, Solingen Faciası’nın 26. yıl dönümü dolayısıyla bir basın açıklaması yayımladı. Ayrıca 29 Mayıs 2019'da ATİB'in Solingen'de düzenleyeceği anmayı duyurdu.

Yıldırım, basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

"Bugün, Genç Ailesi’ne mensup beş Türk’ün 29 Mayıs 1993 tarihinde yabancı düşmanı-ırkçı Almanlar tarafından Solingen’de, kendi evlerinde kundaklanarak katledilişinin 26. ölüm yıl dönümü… Onlar, bu ülkenin sosyal, siyasî ve de hukukî düzenine karşı hiçbir suç işlemediler. Katillerin gözünde onların tek "suçları" Alman olmamaktı.

Bunca acı tecrübeye rağmen ders alınmış olsaydı şayet, "Solingen Faciası" üzerine yenileri yaşanmayabilirdi. Solingen sonrası Almanya Türkleri, sekizi Türk toplam on kişiyi kurşunlayarak öldürenlerin, NSU adlı Neo-Nazi Yeraltı Terör Örgütü olduğunu öğrenince, yeni acılar ve endişelerle sarsıldı.

"Döner Cinayetleri" olarak kamuoyuna lanse edilen, bilahare bir tesadüf eseri ortaya çıkan "Neonazi Seri Cinayetleri"nin, özellikle Türk Göçmenlere karşı planlı bir şekilde gerçekleştirilmiş katliamlar olması, Almanya’daki Türk düşmanlığının korkunçluğunu gözler önüne serdi.

O günden bugüne özellikle Türk, Müslüman veya farklı kültürlere mensup azınlıklara karşı sözlü, yazılı ve fiili saldırılar artarak devam ediyor.

29 Mayıs 1993 tarihi, Genç Ailesi’nden beş masum insanın yakılarak öldürülmesinin yıldönümü olduğu kadar, kendinden olmayanlara tahammülsüzlüğün, yeniden hortlayan ırkçılığın da hafızalarda yer ettiği bir gündür. İşte böylesi facianın bugün itibariyle 26. yılını, bir daha benzeri olayların tekerrür etmemesi ümidiyle anıyoruz.

Almanya’daki sosyal barışa ve çokkültürlü hayata hizmet etmeyi kendine gaye edinmiş ATİB, Solingen’de ve diğer ırkçı saldırılarda hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerken, bir daha Solingen’lerin yaşanmamasını temenni ediyoruz.

Ayrıca, ATİB heryıl olduğu gibi bu yılda Untere Werner Caddesinde Saat 12:00 Solingen Şehitlerini anma programını ATİB Genel Başkanı Durmuş Yıldırım ve diğer yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirecektir."

http://qha.com.tr/haberler/avrupa-da-artan-fasist-gosteriler-neyin-habercisi/26776/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.