SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylıyor

ABD, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylıyor

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2022 10:28
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2022 02:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylıyor

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği için ABD Senatosu hareket geçti. ABD Senatosu'nda bugün gerçekleştirilen toplantıda İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamak için oy kullandı. 95 lehte, 1 aleyhte oyun kullanıldığı toplantıda çıkan karar, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya giriş prosedürü için önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu, bugün İsveç ve Finlandiya'nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütüne (NATO) üyeliğini için oy kullandı. ABD Senatosu, İsveç ve Finlandiya'nın 95 lehine, 1 aleyhine oy kullanarak NATO üyeliğini destekledi. Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden tarafından onaylanması halinde ABD, İsveç ve Finlandiya için tasarlanan özel prosedüre onay veren 22. NATO ülkesi olacak. İsveç ve Finlandiya'nın 30 NATO üyesi ülkeden onay alması gerekiyor.

"PUTİN, MODERN TARİHİN EN ÖNEMLİ YANLIŞ HESAPLARINDAN BİRİNİ YAPTI

Senato'nun NATO Gözlem Grubu'na eş başkanlık eden Senatör Jeanne Shaheen, “Bir yıl önce hiç kimse İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini isteyeceğini düşünmezdi ama elbette, o yıl çok şey oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, modern tarihin en önemli yanlış hesaplarından birini yaptı” dedi. NATO üyeliğine onay vermeyen Moskova yönetimi, Finlandiya'ya göz dikiyor. Askeri eğitimlere devam eden Finlandiya, NATO üyeliğine girmekte kararlıyken Rusya, bu karara olumlu bakmıyor.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA TERÖR EYLEMLERİNİ SONLANDIRACAK MI?

İsveç ve Finlandiya, NATO üyeliği başvurusunda bulunacağını duyurduğu tarihten bu yana girişimleri için faaliyet gösteriyor. Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütlerine çok açık ve net bir şekilde destek verdiğini belirterek, NATO’ya katılımlarına sıcak bakmamıştı. İsveç ve Finlandiya, terör örgütlerine destek vermemek ve faaliyetlerini durdurmak için mutabakat imzalayarak taahhüt verdi. Ülkelerin takındığı tavra göre, NATO üyesi ülke Türkiye Cumhuriyeti konuyu TBMM’ye taşıyacak. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuya ilişkin olarak, “İsveç ve Finlandiya sözünü yerine getirmezse NATO’ya kabulünü onaylamayız” açıklamasını yapmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.