SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD: Kırım'ın işgali nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar gevşetilmeyecek

ABD: Kırım'ın işgali nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar gevşetilmeyecek

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2021 17:08
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2021 18:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD: Kırım'ın işgali nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar gevşetilmeyecek

ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan, Rusya'ya uygulanan yaptırımların gevşetilmeyeceğini vurguladı. Büyükelçi Sullivan, ABD'nin Rusya'ya yönelik Kırım yaptırımlarına devam edeceğinin altını çizdi.

Joe Biden'ın iktidara gelmesinin ardından ABD'nin Rusya yaptırımları tutumu merak edilen bir konuydu. ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan, önceki gün yaptığı açıklamada, ABD ve Avrupa Birliği'nin Kırım'ın işgali nedeniyle Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara devam edeceğini kaydetti.

Rusya'nın muhalif "Dojd" televizyon kanalına 29 Ocak 2021 tarihinde konuşan Sullivan, Washington'un Ukrayna'ya ilişkin Minsk Anlaşmalarına yaklaşımının değişmediğini ifade ederek; Amerika Birleşik Devletleri'nin, Donbas ile ilgili diyalogu, Normandiya da dahil olmak üzere çeşitli formatlarda sürdürdüğünü kaydetti.

Büyükelçi Sullivan, "Bu konunun mevcut yönetim ve Başkan Biden için yüksek önceliklidir ve Devlet Başanı Putin ile yaptığı görüşmede Ukrayna konusunu gündeme getirdiğini biliyorum. Biliyorsunuz, ABD hükumetinin Ukrayna konusundaki pozisyonu son yedi yıldır üç yönetimde de değişmedi. Hem yürütme organı hem de Kongre, yasalara saygı gösterilmeden sınırların değiştirilmemesi gerektiğini sürekli olarak ilan etti. Sorunun kökü tam da bu. Her şey Kırım ile başlasa ve Donbas bundan kısa süre sonra ortaya çıksa da. Yedi yıldır bu sorunu çözmek için her türlü çabayı gösterdik ve üzerinde ciddi şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Ne Birleşik Devletler ne de müttefiklerimiz ve ortaklarımız bu olayların sonucu olarak uygulanan yaptırımları zayıflatmak niyetinde değil, hiçbir durumda yaptırımları hafifletmeyeceğiz… Bu nedenle, ister Normandiya Formatı ister hükumetler arası etkileşimin diğer formları olsun, kullandığımız tüm formatların katılımıyla diyalog kurmaya ve çalışmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz altı ila yedi yılda çok fazla başarı elde edemedik, ancak bu bizi ona yönelik çalışmaya devam etme taahhüdünden kurtarmıyor." şeklinde konuştu.

KIRIM İŞGALİ NEDENİYLE YAPTIRIMLAR UYGULANMAYA BAŞLADI

Rusya, Kırım’ı işgal ettikten sonra AB ve ABD işgalci devlete karşı yaptırımlar uygulamaya başladı.  Kırım’ın işgali nedeniyle uygulanan yaptırımlar uyarınca, ABD’ye işgal altındaki Kırım ve Sivastopol’den (Akyar) ürün ithalatı yasaklanıyor, Rus işgali altındaki bölgelerden emlak alınmasına izin verilmiyor ve bu bölgelerdeki şirketler ile herhangi bir finansal hizmetin sağlanmasına sınırlama getiriliyor.

YARIMADADA 7 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR

İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Altı yıl önce bugün, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.

Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM

Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.

Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ilgili yasayı 7 Ekim 2015 tarihinde imzaladı.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uyguladı. Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.