SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD, Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık silah ve mühimmat yardımı yapıyor

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2022 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2022 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD, Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık silah ve mühimmat yardımı yapıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, ordunun envanterinden Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık silah ve mühimmat yardımı yapılacağını duyurdu. Son gelişmelerle ABD’nin Ukrayna’ya yaptığı güvenlik yardımı yaklaşık 9,8 milyar dolara ulaştı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya'nın başlattığı savaşa karşı mücadele eden Ukrayna'yı desteklemek için yaptığı yardımlara, yapacağı 1 milyar dolarlık silah yardımıyla devam ediyor.

ABD'DEN UKRAYNA'YA 1 MİLYAR DOLAR SİLAH YARDIMI

Yapılacak silah yardımının duyurusunu yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, "Ukrayna'ya yönelik vahşi saldırının üzerinden yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen Rusya, Ukrayna'nın kasaba ve köylerini yok etmeye devam ediyor. Başkan Biden (ABD Başkanı Joe), ülkelerini Rus saldırganlığına karşı savunan Ukrayna halkını gerektiği sürece desteklemeye devam edeceğimizi açıkça belirtti. Bu çabaların bir parçası olarak başkandan gelen yetki doğrultusunda ABD silah ve teçhizatının tek seferdeki en büyük çekilmesine izin veriyorum. Bu, 1 milyar dolara varan ve Ağustos 2021'den bu yana 18'inci olan çekiliş, Ukrayna'nın kendini savunması için ABD Savunma Bakanlığı envanterlerinden alınan silah, mühimmat ve teçhizatı içeriyor" dedi.

ABD’NİN UKRAYNA’YA YAPTIĞI GÜVENLİK YARDIMLARI 9,8 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, yaptığı açıklamalarda ABD’nin Ukrayna’ya yaptığı güvenlik yardımlarının 9,8 milyar dolara ulaştığına ve yapılacak yardımların devam edeceğine değinerek devam etti:

"Bu paket, Ukraynalıların kendilerini savunmak için çok etkili bir şekilde kullandıkları önemli miktarda ek mühimmat, silah ve teçhizat sağlıyor. Bu, ayrıca savaşın başından bu yana Ukrayna'ya sağlanan ABD güvenlik yardımını toplamda yaklaşık 9,8 milyar dolara getiriyor. Bu savaş uzadıkça Ukrayna ordusunun ve halkının cesareti ve gücü daha da belirgin ve olağanüstü hale geliyor. Birlikte, Ukrayna ile yakın bir şekilde istişare etmeye, savaş alanında bir fark oluşturmak ve Ukrayna'nın müzakere masasındaki nihai konumunu güçlendirmek için dikkatlice ayarlanmış ek mevcut sistemleri ve yetenekleri artırmaya devam edeceğiz. Ukrayna ile birlik içerisindeyiz.”

ABD'DEN UKRAYNA HALKINA İNSANİ YARDIM FONU

Öte yandan ABD Hazine Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), Dışişleri Bakanlığının 1 milyar dolarlık güvenlik yardım paketini açıklamasından önce Dünya Bankası aracılığıyla yönetilen bir hibeyle Ukrayna hükumetine 4,5 milyar dolarlık ek mali finansman sağlandığını duyurmuştu. ABD'nin ayırdığı bu fonun savaşın etkisiyle yoksullaşma tehlikesiyle karşı karşıya olan Ukrayna halkına mali destekte dahil olmak üzere sağlık, sosyal hizmetler ve acil durumlarda kullanılması için Ukrayna hükumetine gönderileceği belirtildi. USAID, taksitler halinde yapılacak ödemenin ilk olarak 3 milyar dolar ile bu ay içinde yapacak.

ABD, UKRAYNA'YA EN ÇOK ASKERİ DESTEK SAĞLAYAN ÜLKE

Rusya, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik başlattığı savaşın ardından Batılı ülkelerin ve ABD'nin yaptırımlarıyla boğuşuyor. Öte yandan söz konusu ülkeler Ukrayna'ya askeri, ekonomik ve insani yardımlarını her geçen gün artırarak güçlendiriyor. ABD, Ukrayna'ya en çok destek veren ülke olarak kaydediliyor. Ukrayna diğer ülkelerden sağlanan askeri ve ekonomik destekle savunma cephesini güçlendiriyor.

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI ALTINCI AYINDA

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş beşinci ayında devam ediyor. İşgalci Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişini devam ettirirken, Ukrayna ordusu işgalci orduya karşı direnişini sürdürüyor. İşgalci Rus birlikleri, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor. İşgalciler, Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep olmuştu. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Birleşmiş Milletler (BM), en az 4 bin 253 Ukraynalı vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirirken diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMYK) Ukrayna’da her gün 2 çocuğun öldüğünü 4 çocuğun yaralandığını belirtti. Başlatmış olduğu işgal ile Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırı girişiminde bulunan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.

Ukrayna’ya saldırısı sonucunda dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya’ya Temmuz 2022 itibarıyla 6 bin 400 yaptırım uygulandı. Avrupa Birliği, Haziran ayında Rusya’nın Ukrayna’da savaşın sürdürmesine karşılık yaptırım listesini genişletti. Rusya Silahlı Kuvvetleri ve hükumetini doğrudan ve dolayı olarak destekleyen 65 kişi ve 18 kuruluş daha yaptırım listesine alındı.

Can güvenliği tehlikesi yaşayan siviller yurtlarını terk etmeye mecbur bırakılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, 8 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı yerinden edildi. Ancak, savaş mağduru Ukraynalıların sayısının bundan çok daha fazla olduğu biliniyor. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.