SON DAKİKA
Hava Durumu

AKPM'den Rusya'ya Kırım'la ilgili talepleri yerine getirme çağrısı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Rusya'yı, Doğu Ukrayna ve Kırım ile ilgili uluslararası toplumun taleplerini yerine getirmeye çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2021 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2021 15:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AKPM'den Rusya'ya Kırım'la ilgili talepleri yerine getirme çağrısı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Rusya'yı, Doğu Ukrayna ve Kırım ile ilgili uluslararası toplumun taleplerini yerine getirmeye çağırdı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinin (AKPM), Avrupa Konseyi Üye Devletleri Tarafından Yükümlülüklerin ve Taahhütlerin Yerine Getirilmesini Komitesi (İzleme Komitesi) 2020 yılı raporuna göre, 25 Ocak 2021 tarihinde kabul ettiği kararda, Rusya'yı, Doğu Ukrayna ve Kırım ile ilgili uluslararası toplumun taleplerini yerine getirmeye çağırdı.

Rusya Federasyonu ile ilgili maddede, Doğu Ukrayna ve Kırım ile ilgili uluslararası toplumun taleplerinin uygulanmasında ilerleme olmadığının kaydedildiği söz konusu kararda, Rusya'ya şu çağrıda bulunuldu:

"Rusya Federasyonu: Çoğulculuk eksikliği, yargı bağımsızlığı, siyasi parlamento dışı muhalefet, sivil toplum, insan hakları aktivistleri ve gazetecilerin faaliyetlerine yönelik kısıtlayıcı ortam, ifade, toplanma, dernek ve din özgürlüğü de dahil olmak üzere bir dizi sorunu, ayrıca Yabancı Ajan Yasası, İstenmeyen Kuruluşlar Yasası veya aşırılıkla mücadele yasaları da dahil olmak üzere bir dizi sorunlu yasayı derhal çözüme kavuşturmak, daha fazla gecikmeden ele almak; Doğu Ukrayna, Kırım, işgal altındaki Gürcistan toprakları Güney Osetya ve Abhazya ile Moldova Cumhuriyeti'nin Transdinyester bölgesiyle ilgili uluslararası toplumun taleplerini yerine getirmek."

Ukrayna'nın, Rusya heyetinin Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisindeki (AKPM) yetki belgelerine itiraz ettiği bildirilmişti.

KIRIM’I İŞGAL ETTİĞİ İÇİN OY HAKKI ELİNDEN ALINAN RUSYA, 2019’DA AKPM’YE DÖNMÜŞTÜ

Rusya’nın 2014’te Kırım’ı işgali nedeniyle AKPM’deki Rus heyetinin oy hakkı elinden alınmıştı. Rusya da bu yaptırıma tepki olarak, 2016’dan itibaren ulusal heyet göndermeme kararı almış ve yıllık 33 milyon avro olan Avrupa Konseyi bütçesine katkı payını ödemeyi reddetmişti. Rusya’nın ödemelerini durdurması kurumun maliyesini olumsuz etkilemiş, Moskova Rus heyetine yaptırımın devam etmesi durumunda Avrupa Konseyi üyeliğini feshetme tehdidinde bulunmuştu.

Avrupalı milletvekilleri, Haziran 2019’da AKPM’nin yaptırım uygulama prosedürünü iptal eden ve Rusya’nın AKPM’ye geri dönmesini sağlayan kararı kabul etmişlerdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.