SON DAKİKA
Hava Durumu

Altunköprü civarında silah sesleri yükseldi!

Irak'ın Kerkük kentindeki Türkmen kasabası Altunköprü civarında silah sesleri yükseldi. Saldırıyı kimin gerçekleştirdiği bilinmezken silah seslerinin yarım saatten fazla bir süredir devam ettiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2021 23:24
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2021 00:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Altunköprü civarında silah sesleri yükseldi!

Irak'ın Kerkük kentindeki Türkmen kasabası Altunköprü civarında akşam saatlerinde yarım saat boyunca silah sesleri yükseldi. Saldırıyı kimin gerçekleştirdiği henüz bilinmezken, bölücü terör örgütü PKK militanlarının dün gerçekleşen Altunköprü Katliamının yıl dönümü anmasına bir misilleme olarak, taciz ateş açmış olabileceği düşünülüyor. Irak Türkmenlerinin lideri Erşat Salihi, Irak Türkmen Cephesi başkanlığından istifa ettiğini de dünkü anma etkinliğinde duyurmuştu.

Irak'ın Kerkük iline bağlı Türkmen kasabası Altunköprü bölgesinde bugün ağır ve hafif silah sesleri geldiği bildirildi. Yarım saati aşkın bir süre devam eden silah atışları, kasaba halkında paniğe neden oldu. Öte yandan silahların nereden ve kim tarafından atıldığı henüz açıklanmazken, bölücü terör örgütü PKK ile Peşmergeler üzerinde duruluyor. Olayın, Altunköprü Katliamının yıl dönümünün ertesi günü olması ve dün gerçekleşen anma etkinliğinde Türkmen lider Erşat Salihi'nin Irak Türkmen Cephesi başkanlığından ayrılacağını duyurmasından sonra gerçekleşmesi provokasyon ihtimalini güçlendiriyor.

https://youtu.be/-PzwNEg76Yg TÜRKMEN LİDER ALTUNKÖPRÜ KATLİAMI ANMASINDA İSTİFASINI DUYURMUŞTU

Irak Türkmenleri dün Altunköprü'de gerçekleşen törende, 30 yıl önce Irak Devlet Başkanı Saddam'ın emriyle katledilen Türkmenleri andı. Altunköprü'de katledilen 102 Türkmen için düzenlenen törene, Türkmenlerin her kesiminden temsilciler ve vatandaşlar katıldı. Anma töreninde konuşma yapan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, başkanlık görevinden ayrılacağını duyurdu. ITC Yürütme Kurulunun Kerkük’te gerçekleştirdiği toplantıda alınan kararla, Salihi’nin yerine ITC Başkan Yardımcısı Hasan Turan’ın vekaleten getirildiği bildirildi. Türkmeneli'nde deprem etkisi yaratan istifa tartışmaları ve tepkileri sürerken Salihi, “Yüce milletimizin ve Türkmeneli’nin çıkarları uğruna, halkımızı sükûnete çağırıyoruz. Türkmeneli’nin birliği, beraberliği ve güçlü olmasının uğruna yüce milletimizden sakin olmasını dileriz.” açıklamasında bulundu.

ALTUNKÖPRÜ KATLİAMI NEDİR?

Irak Ordusu Kerkük üzerine yürüyüş harekatına başladığında ise peşmergeler geri çekilmeye başladı. Saddam rejimine bağlı Irak Ordusu peşmergeyi karşısında bulamayınca isyan bile etmeyen Türkmenlere karşı sözde intikam kampanyası başlattı. Genç yaşlı ayırt etmeden Kerkük, Tazahurmatu ve Altunköprü kasabasından topladıkları 102’i Türkmen’i Altunköprü yakınlarındaki Dibis Kayabaşı mevkiine götüren Saddam güçleri soydaşlarımızı kurşuna dizerek infaz etti.

Şehitlerin 55’i Kerkük şehir merkezinden, 15’i Tazahurmatu’dan, 32’si Altunköprü’den ve 13’ü ise bilinmeyen Türkmen bölgelerinden getirilmişti. Şehit düşen Türkmenlerden 25 tanesi 18 yaşının altındaydı. Şehitlerden Cemil Süleyman Abbas sadece 8 yaşındayken katledildi. Kemal Sabır Ahmet ise 10 yaşında bulunuyordu.

Irak Türkmenleri 1922’den beri sayısız soykırıma uğradı. Bunların bazıları peşmerge ve diğer Kürt grupları tarafından diğerleri ise Arap milliyetçisi Saddam Hüseyin rejimi tarafından gerçekleştirildi. Altunköprü kasabası 20 Kasım 2017’de peşmerge işgalinden kurtarıldı. Altunköprü, özellikle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından ABD işgali sonrası Kürtleştirilmeye çalışılan bölgelerden biriydi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.