SON DAKİKA
Hava Durumu

Ana dilinde eğitim alanında tecrübe takası

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2012 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2012 12:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ana dilinde eğitim alanında tecrübe takası
Kırım Tatar öğretmenleri, Odesa’yı ziyaret edip oradaki meslektaşlarının vatandaşların ana dilinde eğitim görmesi ve ulusla azınlıkları dillerinin öğrenmesi anayasal hakkının yerine getirilmesi konusunda tecrübelerini inceledi.

Kırım Eğitim Bakanlağının verdiği bilgiye göre, Kırım Tatar öğretmenlerinin Odesa ziyareti,2012-2016 Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde Eğitim, Bilim, Beden Eğitimi Geliştirme, Aileyi Destekleme Programı çerçevesinde yapıldı.

Odesa’ya giden Kırım Tatar öğretmenlerinin heyetine Kırım Eğitim Bakanlığı Kırım Tatar Dilinde Eğitim Bölümü Başkanı Şefika Temeş, Kırım Öğretmenlerinin Lisansüstü Eğitim Üniversitesi Kırım Tatar Dili Bölümü Başkanı Fadime Seyitveliyeva, Akmescit Kırım Tatar Milli Mektebi öğretmeni Gülnara Fevzi  yer aldı.

Kırımı öğretmenler, 2 gün süren ziyaret sırasında Odesa şehri ve bölgesinde ulusal azınlıklarının dillerinde eğitimin verildiği ve bu dillerin öğretildiği okulları gezdi, bunların yönetimi, öğretmenleri ve öğrencileriyle görüştü. Kırım heyeti, Odesa bölgesi eğitim idaresi organlarının, polikültür ortamda ulusal azınlıkların dil ve kültürünün korunmasına, vatandaşların ana dilini öğrenme anayasal hakkının yerine getirilmesine ilişkin çalışmalarının organizasyonunu inceledi.

Kırımlı öğretmenler, ana dilinde eğitim konusunda öğrenciler ve velileriyle çalışmalarının organizasyonu, öğretmenlerin hazırlığı, okul dışındaki çalışmalarda ana dillerinin kullanılması eğitim planlarının hazırlığı, ders kitaplarının sağlanması, rehberlerin hazırlığı gibi konulara özel ilgi gösterdi.

Kırım Eğitim Bakanı Natalya Gonçarova, “Odesa bölgesi, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin yanı sıra nüfusun etnik yapısı açısından Ukrayna’nın çoğu bölgelerinden farklıdır. Komşularımız, ana dillerinde eğitim ve ana dilin öğrenme ile ilgili anayasal haklarının yerine getirilmesi ile ilgili çoğu konularda büyük tecrübe biriktirdi.”dedi.

Gonçarova, Kırım heyetinin uluslar arası ve kültürler arası ilişkileri kurma, etnik gruplarının dilleri ile geleneklerinin algılanmasını sağlayan kültür geliştirme ortamını kurma gibi konularda Odesa bölgesi öğretmenlerinin tecrübesine ilgi gösterdiğini söyledi.
Osman Bayramaliyev  


QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.