SON DAKİKA
Hava Durumu

Avamileva: ''Dil kanunları değişmeli''

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2011 17:57
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2011 17:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avamileva: ''Dil kanunları değişmeli''
AKMESCİT/SİMFEROPİL, 21.02.2011 (QHA) – Kırım Özerk Cumhuriyeti Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi Başkan Yardımcısı Emine Avamileva, milli azınlıklarla ilişkiler ile ilgili dil politikasına bağlı kanunlarda değişiklikler ve eklemeler yapılması gerektiğini kaydetti.  
21 Şubat Dünya Ana Dili Günü dolayısıyla yapılan basın toplantısında konuşan Avamileva, “Bugün dil politikasıyla ilgili konular, 1990’lı yılların başında kabul edilen, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ‘Dillerle İlgili’ kanunu, Ukrayna ‘Milli Azınlıklar Kanunu’nda belirleniyor. Bu kanunlar eğitim ve diğer konuları düzenliyor, ancak değiştirilmeye ve düzeltilmeye ihtiyaç duyuyorlar.” dedi. Avamileva, Etnik İlişkiler Komitesinin Kırım’da Ukrayna’nın Avrupa Bölgesel Diller ve Azınlık Dillerini Koruma Antlaşmasına uyup uymadığını gözlemleyeceğini, Kırım için azınlık dillerini korumanın güncel konu olduğunu belirtti.
Avamileva, “Komitemiz, azınlık dillerinin geliştirilmesine, etnik basına, okullara teknik ve maddi destek sağlıyor. Kırım’da Bulgarca, Almanca, Ermenice, Yunanca ve Kırım Tatarca eğitim veren sınıflarımız var. Ana dilin geliştirilmesinin önemi büyük. Tüm etnik gruplar bunu istiyor, çünkü dil korunursa etnos da korunmuş olur dedi.”
Niyara Nurmambetova

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.