SON DAKİKA
Hava Durumu

Avrupa Birliğinden Rus paralı asker şirketi Wagner'e yaptırım

Avrupa Birliğinden Rus paralı asker şirketi Wagner'e yaptırım

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2021 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2021 17:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avrupa Birliğinden Rus paralı asker şirketi Wagner'e yaptırım

Avrupa Birliği (AB), Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'na yönelik yaptırım kararını açıkladı. Dün AB Dışişleri Bakanları toplantısı kapsamında alınan karar gereği, Mali'nin istikrarını tehdit eden kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanacağı açıklandı. Bu kapsamda, Rusya merkezli Wagner Grubu'nun yanı sıra bunlarla bağlantılı 8 kişi ve 3 kuruluş da yaptırım kapsamında girdi.

Avrupa Birliği'nin (AB) Rus paralı askerler olarak bilinen Wagner Grubunu hedef alan yaptırımlar uygulayacağı açıklandı. AB Dışişleri Bakanları toplantısı sürerken AB Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, Konseyin Mali'ye yönelik yaptırım rejiminde değişikliğe gittiği bildirildi. Yaptırım listesine giren bireyler ve kuruluşlar, AB'deki varlıklarının dondurulması ve AB'ye seyahat yasağına maruz kalacak. Ayrıca AB'den bu kişi ve kuruluşlara yönelik direkt ve dolaylı yollardan fon aktarımı sağlanmayacak.

Rus paralı askerlerine yaptırımın önünü açan değişiklik AB'de kabul edildi AB'DEN WAGNER GRUBU'NA YAPTIRIM

AB'den yaptırımlara ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Wagner Grubu, şiddeti körüklemek, doğal kaynakları yağmalamak ve uluslararası insan hakları hukuku da dahil olmak üzere uluslararası hukuku ihlal ederek sivilleri korkutmak için özel askeri ajanlar topladı, eğitti ve dünyanın dört bir yanındaki çatışma bölgelerine gönderdi."

WAGNER, BİRÇOK ÜLKEDE PARALI ASKER FAALİYETİ YÜRÜTÜYOR

Kremlin Sarayı’nın yemek işini yönettiği için “Şef” lakabıyla anılan Yevgeny Prigozhin’e ait güvenlik şirketi Wagner grubu, Suriye, Ukrayna, Libya ve Afrika ülkelerinde paralı askerleri ve siyasi faaliyetleriyle tanınıyor. 

Wagner'in paralı askerleri Afrika ülkelerine yerleşiyor KIRIM’IN İŞGALİNDE DE YER ALDI

Rusya’nın Kırım’ı işgalinde ve Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı gruplara Moskova’nın desteği sırasında ismi sıkça duyulan Wagner, Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, yaklaşık binden fazla paralı askeriyle Libya Trablus’ta Hafter için savaşıyordu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.