SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan sivil toplum kuruluşları, Hocalı katliamının yıl dönümünü Hocalı'da anmak istiyor

Azerbaycan sivil toplum kuruluşları, Hocalı katliamının yıl dönümünü Hocalı'da anmak istiyor

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2021 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2021 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan sivil toplum kuruluşları, Hocalı katliamının yıl dönümünü Hocalı'da anmak istiyor

Bütün Azerbaycan Ocakları isimli sivil toplum kuruluşu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e bir çağrı yaparak; Hocalı Soykırımının yıl dönümü olan 26 Şubat tarihindeki anma etkinliğini Hocalı'da yapmak istediklerini bildirdi.

Azerbaycan merkezli sivil toplum kuruluşları, 26 Şubat tarihinde 29. yıl dönümü kaydedilecek olan Hocalı Soykırımının anma programlarını Hocalı'da gerçekleştirmek istiyor. Bu kapsamda, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e bir çağrı yapıldı. Ancak, Azerbaycan'ın tarihi Karabağ harekatının ardından işgalden kurtarılmış bölgeler arasında Hocalı'ya bağlı bir kaç köy yer alsa da Hocalı'nın geneli yer almıyor. Hatırlanacağı üzere, Karabağ'da imzalanan ateşkes anlaşması kapsamında, Karabağ'ın Ermeni işgalindeki toprakları Hocalı, Hocavend, Hankendi ve Ağdere illeri halen Rusya'nın sözde gözetiminde Ermenistan tarafında kalmıştı.

HOCALI'DA ANMA İÇİN CUMHURBAŞKANI VE SAVUNMA BAKANINA ÇAĞRI

Bütün Azerbaycan Ocaklarının 15 Şubat 2021 tarihinde yayımladığı bildiride, Cumhurbaşkanı Aliyev ve Savunma Bakanı Zakir Hasanov'a hitap edildi. Bildiride şu ifadelere yer verildi:

"Bu yıl 26 Şubat, Hocalı trajedisinin 29. yıldönümü kaydedilecek. Hocalı trajedisi, halkımıza ve genel olarak insanlığa karşı en kötü suçlardan biridir. 25-26 Şubat 1992 gecesi Hocalı kentine tepeden tırnağa silahlı Ermeni teröristleri aniden saldırarak 613 sivili (63'ü çocuk, 106'sı kadın ve 70'i yaşlı) vahşice öldürdü. Hocalı'da 8 aile tamamen yok edildi, 25 çocuk her iki ebeveynini ve 130 çocuk ebeveynlerinden birini kaybetti. 487 sivil yaralandı, 1.275'i esir alındı ​​ve 150'si kayboldu.

Tüm Azerbaycan Ocakları (BAO) olarak, bu yıl Hocalı trajedisinin bir sonraki yıldönümünün ülkemizde her zamankinden farklı ve eşsiz bir şekilde kutlanması gerektiğine inanıyoruz. Ana hedefi Azerbaycan'ın birliği ve bütünlüğü olan BAO üyeleri, muzaffer ordumuzun asker ve subayları ile birlikte 26 Şubat'ta Hocalı'da Ermeni faşizminin masum kurbanlarının anısına Hocalı trajedisinin bu yılki yıldönümünü anmak istiyorlar. Sizden bu konuda bize gerekli yardımı sağlamanızı ve ilgili makamlara gerekli talimatları vermenizi rica ediyoruz."

HOCALI KATLİAMI

Ermeni güçlerinin 1991 yılının sonlarına doğru ablukaya aldığı Hocalı, 936 kilometrekarelik alana sahip, 2 bin 605 aile ile toplam 11 bin 356 kişinin yaşadığı bir kasabaydı. Aralık 1991’de Karabağ’ın başkenti olarak kabul edilen Hankendi şehrini işgal eden Ermenilerin bir sonraki hedefi Hocalı oldu.

Hocalı’nın etrafındaki bütün köy ve yolları işgal eden Ermeniler, kasabanın diğer illerle karayolu bağlantısını kesti. Hocalı’nın diğer bölgelerle tek bağlantısı olan helikopter ulaşımı, 28 Ocak 1992’de Şuşa Ağdam seferini yapan helikopterin Ermeniler tarafından vurulmasıyla ortadan kalktı. Bu olayda çoğunluğu kadın ve çocuk 44 sivil hayatını kaybetti.

Ocak 1992’den itibaren elektrik verilmeyen Hocalı’nın savunması sadece hafif silahlara sahip yerel savunma güçleri ve az sayıdaki milli ordu askerinden ibaretti. Hocalı’ya 25 Şubat 1992’den itibaren üç koldan saldırıya başlayan Ermeniler, Sovyet Kızıl Ordusunun 366. Motorize Alayının bütün araçlarını kullanarak şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek “Hocalı Soykırımı” yaşandı.

Resmi verilere göre, Hocalı Katliamı’nda savunmasız durumdaki 106’sı kadın, 70’i yaşlı, 63’ü çocuk olmak üzere 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Vahşi soykırımdan 487 kişi ağır yaralı kurtuldu. Ermeni güçleri bin 275 kişiyi esir aldı, bunların 150’sinden bugüne kadar haber alınamadı.

AZERBAYCAN’IN ZAFERİ SONRASI KARABAĞ’DA ATEŞKES ANLAŞMASI İMZALANDI

Azerbaycan ve Ermenistan, 10 Kasım’da ateşkes yapılması yönünde anlaşma imzalamıştı. Anlaşmaya göre Azerbaycan ve Ermenistan kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacak, Ermenistan, işgal altında tuttuğu Laçın, Kelbecer ve Ağdam illerini ay sonuna kadar boşaltacak. Bölgeye Rus barış güçleri konuşlandırılmasını öngören anlaşma kapsamında Rus ve Türk askerlerden oluşan denetim merkezi de oluşturulacak. 17 Kasım 2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi, Azerbaycan’a asker göndermeye ilişkin tezkereyi kabul etti.

Devamını okumak için; Azerbaycan’ın tarihi Karabağ Harekâtı: Gün gün neler yaşandı?

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.