SON DAKİKA
Hava Durumu

Bağımsız Bosna Hersek, 29. yaşını kutluyor

Nüfusunun yarısından fazlasını Müslüman Boşnakların oluşturduğu Bosna Hersek, 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihlerinde yapılan referandumla Yugoslavya'dan ayrılarak kavuştuğu "1 Mart Bosna Hersek Bağımsızlık" yıl dönümünü kutluyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2021 13:08
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2021 13:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bağımsız Bosna Hersek, 29. yaşını kutluyor

Nüfusunun yarısından fazlasını Müslüman Boşnakların oluşturduğu Bosna Hersek Cumhuriyeti, 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihlerinde yapılan referandumla Yugoslavya'dan ayrılarak kavuştuğu bağımsızlığının yıl dönümünü kutluyor.

Yugoslavya'nın dağılmaya başlamasının ardından 29 Şubat-1 Mart 1992'de yapılan halk oylaması ile bağımsızlığını ilan eden Bosna Hersek, bugün binlerce vatandaşın hayatını feda ettiği bağımsızlığının yıl dönümü kaydediliyor. Bosna Hersek vatandaşlarının yüzde 63,6'sı, 1992 yılında yapılan referandumda sandığa gitti. Bosnalı Sırpların büyük oranda boykot ettiği halk oylamasında halkın yüzde 99,4'ü bağımsızlık için "evet" oyu kullandı. Referandumun ardından Bosna Hersek, Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız devlet olduğunu ilan etti.

1 MART BOSNA HERSEK BAĞIMSIZLIK GÜNÜ

Bağımsızlık referandumunun ve hemen akabinde başlayan kanlı Bosna Savaşı'nın üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen henüz siyasi istikrardan söz edilemeyen ülkede, savaşta birbiri ile çatışmış Boşnak, Hırvat ve Sırplar arasındaki etnik temelli gerilimler de halen devam ediyor.
Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşı sonlandıran ancak ülkeye dünyadaki en karmaşık siyasi sistemlerden birini getiren Dayton Barış Anlaşması, birçok noktada ülkenin önünü kesen sorunlara neden olmaya devam ediyor. Aynı zamanda halkın büyük çoğunluğu tarafından "miladı dolmuş bir anlaşma" olarak kabul ediliyor. AB üyeliği, ülkenin karmaşık yapısının neden olduğu bazı sıkıntılar, NATO üyeliği ise Rusya ile yakın ilişkileri bulunan Sırpların engellemeleri sebebiyle yakın gelecekte gerçekleşebilecek hedefler olarak görülmüyor.

"İSTİBDATA HAYIR DİYEN NESLİ ASLA UNUTMAYCAĞIZ"

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Şefik Caferoviç, bağımsızlık günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımlayarak, “29 sene önce Bosna Hersek vatandaşları, egemen, bütün ve demokratik bir Bosna Hersek için oy kullandı. İstibdata ve tehditlere 'hayır' diyen ve bir asırlık yabancı idaresinin ardından vatanımızı bağımsızlık ve uluslararası tanınma yoluna sokan nesli asla unutmamamız gerekiyor.” dedi.
Bosna Hersek Federal Çalışma ve Sosyal Politika Bakanlığı, 1 Mart Bosna Hersek Bağımsızlık Gününün İlan Edilmesi Yasası ("RBiH Resmi Gazetesi", No. 9/95) uyarınca, devlet organları, şirketler ve diğer yasal kuruluşların Bağımsızlık Günü'nde resmi tatil dolayısıyla çalışılmadığını duyurdu.
1 Mart, Bosna Hersek Bağımsızlık Günü nedeniyle resmi tatil günü kaydediliyor.

SIRP LİDER DÜNYADAN, KENDİSİNİN TANIMADIĞI BAĞIMSIZLIK GÜNÜNDE TEBRİKLER ALIYOR

1 Mart, Bosna Hersek'te Boşnak ve Hırvatların yoğun olarak yaşadığı Bosna Hersek Federasyonu Entitesi'nde resmi tatil olarak kutlanırken Sırpların yoğun olarak yaşadığı Sırp Cumhuriyeti entitesinde tanınmıyor ve bu entitede 1 Mart’ta resmi tatil uygulanmıyor.
1 Mart tarihini kutlamayı reddeden Bosnalı Sırp siyasetçiler arasında yer alan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik, devletin mevcut bir numaralı ismi olarak bağımsızlık günü dolayısıyla dünyanın dört bir yanından yabancı liderlerden kutlama mesajları alıyor.

BOSNA HERSEK, SALGINDA ZOR DURUMDA

Sağlık sistemi çok zayıf olan Bosna Hersek, tüm dünyanın etkilendiği salgın nedeniyle de zor günler geçiriyor. Ülkeye Rusya'nın Sırpentitesine gönderdiği az sayıda aşı dışında henüz aşı ulaşmazken, aşı tedarikinde yaşanan sıkıntı insanları tedirgin ediyor.

BOSNA HERSEK'İN NÜFUSU KAÇ?

Başkenti Saraybosna olan Bosna Hersek'in nüfusu 2013'teki son sayıma göre 3 milyon 531 bin 159 olarak kayıtlara geçti. Yüzde 50,11'ini Boşnakların oluşturduğu ülkedeki nüfusun; yüzde 30,78'ini Sırplar, yüzde 15,43'ünü Hırvatlar ve yüzde 3,68'ini ise diğer etnik gruplara ait vatandaşlar oluşturuyor. Ülke nüfusunun yüzde 50,7'si Müslüman, yüzde 30,7'si Ortodoks, yüzde 15,2'si ise Katolik olarak belirtiliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.