SON DAKİKA
Hava Durumu

Birçok ülke, vatandaşlarını Ukrayna'dan geri çekmeye başladı

Rus birliklerinin Ukrayna sınırına yığılmasının tetiklediği kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle Avustralya, İsveç, İtalya, Belçika, Lüksemburg, Romanya ve Hollanda gibi birçok ülke Ukrayna’da bulunan vatandaşlarını ülkelerine dönmeye çağırdı. Diplomatik personellerini kısmen veya tamamen tahliye etmeye karar verdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2022 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2022 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Birçok ülke, vatandaşlarını Ukrayna'dan geri çekmeye başladı

Rus birliklerinin Ukrayna sınırındaki askeri yığınağı ile bölgede tansiyonun yükselmesi nedeniyle Avustralya, İsveç, İtalya, Belçika, Lüksemburg, Romanya ve Hollanda gibi birçok ülke, Ukrayna’da bulunan vatandaşlarını geri çağırdı. Ülkeler, diplomatik personellerini kısmen veya tamamen tahliye etmeye karar verdi.

Çin merkezli Reference News, 14 Şubat 2022’de yayımladığı haberde, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 16 Şubat'ta “Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağını" iddiasına yer verildi. Bu kapsamda, birçok ülkenin Ukrayna'daki vatandaşlarına ülkeyi terk etme çağrısında bulunduğu bildirildi.

AVUSTRALYA

Deutsche Presse-Agentur'un (Sidney) 13 Şubat 2022 tarihli haberine göre, Avustralya hükumeti, Rusya'nın Ukrayna'yı "işgal etmesi" endişesiyle Kıyiv'deki büyükelçiliğinin faaliyetlerini askıya aldığını bildirdi. Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, 13 Şubat yaptığı açıklamada, "Rus birliklerinin Ukrayna sınırına yığılmasının tetiklediği kötüleşen güvenlik durumu göz önüne alınarak hükumet Kıyiv'deki Avustralya büyükelçiliği personelini tahliye ediyor ve Kiev'deki büyükelçiliğimizdeki faaliyetlerini askıya alıyor” dedi.

İSVEÇ

Stokholm merkezli DPA tarafından 12 Şubat'ta yayımlanan habere göre İsveç, Ukrayna'daki vatandaşlarını bir an önce ülkeyi terk etmeye çağırdı. İsveç Dışişleri Bakanlığı 12 Şubat’ta, güvenlik durumundaki değişiklikler nedeniyle vatandaşlara Ukrayna'ya seyahat etmemelerinin tavsiye edildiğini duyurdu.

Haberde, ABD hükumetinin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmak üzere olabileceği konusunda uyarmasının ardından ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Danimarka ve Norveç de dahil olmak üzere birçok ülke vatandaşlarına Ukrayna'yı terk etme emri verdiği belirtildi.

İTALYA

Agence France-Presse'nin (Roma) 12 Şubat tarihli haberine göre, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, 12 Şubat'ta İtalya vatandaşlarına Ukrayna'yı terk etmelerini tavsiye etti. Ayrıca gerekli olmayan diplomatik personelini geri çağırdı. Di Maio, Roma'da düzenlediği acil toplantının ardından yayımladığı videoda, "Ukrayna'daki tüm İtalyan vatandaşlarını evlerine dönmeye ve vatandaşları Ukrayna'ya seyahatlerini ertelemeye ikna etmeye karar verdik" dedi.

Ülkenin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Kıyiv'e gönderilen diplomatik birliklerin kilit olmayan personelini geri çağırmaya karar verdiğini" duyurdu. Ancak duyuruda büyükelçiliğin faaliyetlerinin devam edeceği söylendi.

BELÇİKA VE LÜKSEMBURG

AFP'nin (Brüksel) 12 Şubat'ta yayımladığı habere göre, Belçika ve Lüksemburg dışişleri bakanlıkları, 12 Şubat'ta vatandaşlarına Ukrayna'dan ayrılmalarını ve aynı zamanda Ukrayna'ya seyahat etmemelerini tavsiye ettiklerini duyurdu. Belçika Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde, "Şu anda Ukrayna'da bulunan ancak orada kalması zorunlu olmayan gurbetçilerin ülkeden ayrılmalarını şiddetle tavsiye ettiğini" yazarken, Ukrayna'da herhangi bir yere seyahat etmemeleri konusunda uyarı yaptı.

Haberde ayrıca Lüksemburg Dışişleri Bakanlığının da şu anda Ukrayna'da "kalmak zorunda olmayan" gurbetçileri Ukrayna'dan ayrılmaya çağırdığı ve "Ukrayna içinde tüm seyahatlerden" kaçınmalarını tavsiye ettiği bildirildi. Ukrayna'da kalmayı planlayan Lüksemburg vatandaşlarının Kıyiv'deki Belçika Büyükelçiliğine kaydolmalarının istendiği belirtildi.

ROMANYA

AFP (Bükreş) tarafından 12 Şubat'ta yayımlanan bir habere göre, Romanya Dışişleri Bakanlığı 12 Şubat'ta ülkenin Ukrayna'daki büyükelçiliğinin kilit olmayan personelini Kıyiv'den tahliye etmeye karar verdiğini duyurdu ve vatandaşlarından Ukrayna’ya gitmekten kaçınmalarını talep etti.

Ukrayna sınırındaki Romanya'nın bildirisinde, "Ukrayna yakınlarındaki ve Karadeniz bölgesinde güvenlik durumundaki son gelişmeler göz önüne alarak Dışişleri Bakanlığı Ukrayna için alarm seviyesini yükseltti" denildi.

HOLLANDA

AFP (Lahey) tarafından 12 Şubat'ta yayımlanan bir habere göre, Hollanda Kraliyet Havayolları 12 Şubat, düzen yeniden sağlanana kadar Ukrayna'ya olan uçuşlarını geçici olarak iptal edeceğini duyurdu. Hollanda hükumeti, Ukrayna'daki kötüleşen duruma atıfta bulunarak gurbetçilerinin ülkeden tahliyesini tavsiye etmişti.

RUSYA’NIN UKRAYNA SINIRLARINDAKİ ASKERİ HAREKETLİLİĞİ DEVAM EDİYOR


GERİLİM NASIL TIRMANDI?

Ukrayna Savunma Bakanlığı 14 Ocak 2022’de Ukrayna’nın sınırı içinde yer alan Rusya yanlısı grupların Donbas’taki Horlivka bölgesine “amonyak dolu konteynerler taşıdığı” ve Ukrayna’nın zehirli madde kullanmakla suçlayacağı yönünde endişe ve savaşa zemin hazırlama üzerine bir bildiri yayımladı. Ukrayna yetkilileri ise, Rus birliklerinin Tambov bölgesine paraşütle iniş yaptığını 99 Rus askerin, teçhizatların ve 3 adet füze sisteminin Donbas’a yerleştirildiğini söyledi. Ardından Rusya, Belarus ile “Birleşik kararlılık” adı verilen ortak tatbikat düzenlemek üzere Rus askerlerini Ukrayna’nın kuzeyine yerleştirdi.

Rusya ve Ukrayna geriliminin başlangıcı bu şekilde gelişti. Zelenskıy, Avrupa devletleri ve Türkiye’den yardım çağrılarında bulunurken, Putin olası bir savaş durumunun olmadığını söyleyerek sessizliğini korudu. Hemen ardından Putin, NATO ve Avrupa ülkelerinin güya Rusya Federasyonu sınırlarına geldiğini açıkladı. Uzun bir süredir Ukrayna sınırlarında, Rus askerlerinin sayıları hızla artış gösteriyor. ABD, Birleşik Krallık, Kanada Ukrayna’ya askeri teçhizat ve savunma yardımı yapmaya başladı.

Birleşik Krallık Cumhurbaşkanı Boris Johnson 1 Şubat 2022’de Ukrayna’yı ziyaret etti. Rusya’nın Kıyiv’i işgal etme durumunda yaptırımların hazır olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Johnson, 2015’ten beri Ukrayna’ya verdikleri desteklerini, 22 binden fazla Ukrayna asker eğitimi, 2,2 milyon sterlin değerinde “ ölümcül olmayan” askeri teçhizat gönderdiğini, tanksavar silahlar ve 88 milyon sterlinlik İngiltere fonunu açıkladı. Öte yandan Ukrayna’ya Kanada’dan 120 milyon dolar değerinde savunma yardımı yapılacağı açıklandı.

TRT Haber Donbas'ta - Son Dakika Haberleri

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Şubat 2022’de Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’e resmi ziyaret düzenledi. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’nın Kırım dahil olmak üzere toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediklerini ifade etti. Erdoğan, Rusya-Ukrayna geriliminde arabuluculuk yapabileceklerini ifade ederek, Putin ve Zelenskıy’ı Türkiye’ye davet etti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, bu davete olumlu yanıt verdi ancak Putin’in cevabı halen bekleniyor.

Kırım Tatar halkını milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ise, Putin Rusyası’nın Ukrayna sınırlarındaki askeri hareketliliğini değerlendirerek, Putin’in “akılsız” politikalarda bulunduğunu ve Ukrayna’ya savaş açmasının kendisi için sonun başlangıcı olabileceğini ifade etti.

RUSYA-UKRAYNA SINIRINDA KAÇ ASKER VAR?

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nde yayımlanan açık verilere göre 2021 yılı itibarıyla 285 bin civarında silah altında asker bulunuyor. Zelenskıy’ın ilan ettiği asker artırımının ardından Ukrayna ordusunun mevcudu 385 bin askere ulaşmış olacak. Ülkenin ayrıca olası savaş durumunda silah altına alınabilecek 1 milyon yedeği mevcut.

Ukrayna’da yapılan bir değerlendirmeye göre, Rusya’nın bölgedeki kara birliklerinin askeri mevcudu 106 bin, deniz ve hava kuvvetleri olarak da 21 bin mevcudu olduğu açıklandı. Kalıcı olarak ise, 35 bin civarı Rus askeri konuşlandırılmış durumda. Amerika Birleşik Devletleri istihbaratının verilerine göre ise; Rusya, Ukrayna sınırına 110 bin civarı asker konuşlandırdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.