SON DAKİKA
Hava Durumu

BM Genel Sekreteri Guterres: Ukrayna'daki hapishane saldırısıyla ilgili komisyon kuruyoruz

BM Genel Sekreteri Guterres: Ukrayna'daki hapishane saldırısıyla ilgili komisyon kuruyoruz

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2022 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2022 02:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM Genel Sekreteri Guterres: Ukrayna'daki hapishane saldırısıyla ilgili komisyon kuruyoruz

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'nın Olenivka hapishanesine yapılan hava saldırısı hakkında "Gerçeği Bulma Komisyonu" kurulduğunu duyurdu. Genel Sekreter Guterres, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a yaptığı ziyaret sonucunda “BM Genel Kurulu kararlarına ve ‘tek Çin' ilkesine bağlıyız" açıklamasında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında Ukrayna'daki Rus saldırıları hakkında konuşma yaptı. BM Genel Sekreteri Guterres, 29 Temmuz’da doğu Ukrayna’daki Olenivka kasabasında düzinelerce Ukraynalı mahkumun öldürülmesi ve yaralanmasını araştırmak için ”Gerçeği Bulma Komisyonu” kurulduğunu açıkladı.

UKRAYNA'DAKİ HAPİSHANE SALDIRISI BM TARAFINDAN ARAŞTIRILICAK

Guterres, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde 29 Temmuz’da “Olenivka kasabasında meydana gelen olaylarla ilgili soruşturma için Rusya Federasyonu ve Ukrayna’dan talep aldım” açıklamasını yaptı. Guterres, “Suç soruşturması yapma yetkim yok ancak sonuç bulma misyonu başlatma yetkim var. Bana verilen yetkiler doğrultusunda bu olaylarla ilgili araştırma komisyonu kurulmasına karar verdim" ifadeleri kullandı.

Söz konusu komitenin oluşturulmasına ilişkin görev tanımları üzerinde yakında anlaşmaya varılacağını umduğunu dile getiren Guterres, bu konuyu çok ciddiye aldığını ve komisyonun çalışmalarını başlatmak için aktif olarak çalıştığını vurguladı. Rus destekli Donetsk ayrılıkçıları, Ukrayna'nın Donbas bölgesindeki bir hapishaneyi bombalaması sonucu Mariupol kentinde yakalanan 53 mahkumun öldürüldüğünü duyurmuştu. Rusya'nınn BM misyonu tarafından Güvenlik Konseyinde Ukrayna'nın açıklaması dile getirilmişti.

GUTERRES TAYVAN KONUSUNDA BM KARARLARINA ATIF YAPTI

BM Genel Sekreteri Guterres, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin dün Tayvan'a yaptığı ziyarete ilişkin değerlendirmede bulundu. Guterres, ziyaretin arka planında Çin ile ABD arasında tırmanan gerilim konusundaki tutumunun BM kararlarının gerektirdiği şekilde olduğunu yineledi. Guterres, “Pozisyonumuz çok net. BM Genel Kurulu kararlarına ve 'tek Çin' ilkesine bağlıyız ve her gün takip ettiğimiz yaklaşım” dedi.

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI ALTINCI AYINDA

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş altıncı ayında devam ediyor. İşgalci Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişini devam ettirirken, Ukrayna ordusu işgalci orduya karşı direnişini sürdürüyor. İşgalci Rus birlikleri, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor. İşgalciler, Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep olmuştu. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), en az 5 bin 327 Ukraynalı vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirirken diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMYK) Ukrayna’da her gün 2 çocuğun öldüğünü 4 çocuğun yaralandığını belirtti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine (BMMYK) göre, yerinden edilen kişi sayısı 10 milyon 107 bin 957'yi buldu. Savaşta en az 5 bin 327 Ukraynalı sivil hayatını kaybetti, 7 bin 257 sivil yaralandı. En az 357 çocuk hayatını kaybederken, 571 çocuk yaralandı.

Başlatmış olduğu işgal ile Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırı girişiminde bulunan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti. Ukrayna’ya saldırısı sonucunda dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya’ya Temmuz 2022 itibarıyla 6 bin 400 yaptırım uygulandı. Avrupa Birliği, Haziran ayında Rusya’nın Ukrayna’da savaşın sürdürmesine karşılık yaptırım listesini genişletti. Rusya Silahlı Kuvvetleri ve hükumetini doğrudan ve dolayı olarak destekleyen 65 kişi ve 18 kuruluş daha yaptırım listesine alındı.

Can güvenliği tehlikesi yaşayan siviller yurtlarını terk etmeye mecbur bırakılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, 8 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı yerinden edildi. Ancak, savaş mağduru Ukraynalıların sayısının bundan çok daha fazla olduğu biliniyor. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.