SON DAKİKA
Hava Durumu

BM Güvenlik Konseyindeki Avrupa Birliği üyelerinden Rusya'ya ortak kınama

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesi sakinleri için pasaport alınmasını kolaylaştırma kararı, uluslararası kamuoyunun tepkisini çekmeye devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2019 23:56
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM Güvenlik Konseyindeki Avrupa Birliği üyelerinden Rusya'ya ortak kınama

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesi sakinleri için pasaport alınmasını kolaylaştırma kararı, uluslararası kamuoyunun tepkisini çekmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki (BMGK) Avrupa Birliği üyeleri; Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, Belçika, Polonya ve güvenlik konseyinin eski üyeleri İsveç, İtalya ve Hollanda ortak bir açıklama yayımlayarak Rusya'yı kınadılar.

http://qha.com.tr/haberler/putin-in-vatandaslik-karari-bm-genel-kurulu-nda-gorusulecek/25129/

Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinin sosyal medya üzerinden paylaştığı, "Avrupa Birliğine Üye Devletler olarak, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları dahilindeki bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tam olarak destekliyoruz" ibaresiyle başlayan metinde, Rusya'nın Ukrayna'nın doğu bölgelerindeki "kolaylaştırılmış vatandaşlık" hamlesi kınandı.

https://www.facebook.com/UKRinUN/photos/a.648218252195784/967569020260704/

Metinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kolaylaştırılmış şekilde Rusya vatandaşlığına başvurabilmeleri için Ukrayna'nın Donetsk ve Lugansk bölgeleri sakinlerine yönelik kararnameyi imzalamasının Ukrayna egemenliğine zarar verdiği kaydedildi.

http://qha.com.tr/haberler/ukrayna-disisleri-bakani-rusya-donbas-in-isgalinin-yeni-asamasina-gecti/24936/

Metnin geri kalanında da, "Bu bölgeler, tıpkı Donbass'ın tamamı gibi, Ukrayna topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır. Orada yaşayan Ukrayna vatandaşlarının Rusya vatandaşlığını edinmelerini kolaylaştırmak, Minsk anlaşmalarının amaçlarına ve ruhuna aykırıdır. Ukrayna'nın demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne güçlü bir şekilde bağlı olduğunu gösteren Ukrayna Cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen sonra böyle bir kararın zamanlaması, Rusya'nın Ukrayna'yı daha da istikrarsızlaştırmaya ve çatışmayı daha da kötüleştirmeye niyetli olduğunu gösteriyor.

Rusya’nın, Minsk Anlaşmalarının uygulanmasını tehlikeye sokacak ve Ukrayna hükûmetinin anlaşmalarda belirtildiği alanları üzerindeki kontrolünün tamamen restorasyonunu engelleyecek eylemlerden kaçınmasını bekliyoruz. Rusya, özellikle ayrılıkçılara mali ve askeri desteğini sonlandırmalı. Tüm tarafları, Minsk anlaşmaları çerçevesinde taahhütlerini tam olarak yerine getirmeye, kapsamlı, güçlü ve uzun süreli bir ateşkes ve ağır silahların geri çekilmesine başlayarak, Normandiya formatına ve Üçlü temas grubuna yapıcı bir şekilde katılmaya çağırıyoruz. Bu uluslararası hukuk ihlalleri küresel bir endişe kaynağı olduğu için, Güvenlik Konseyi’nin konunun üzerinde durmaya devam etmesi gerektiği hususunda ısrar ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

http://qha.com.tr/haberler/rusya-donbas-ahalisi-icin-vatandaslik-surecini-kolaylastirdi/24861/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.