SON DAKİKA
Hava Durumu

Büyükonlar’daki ilk milli mektep 20. yaşını kutladı

Kırım Tatarlarının sürgünden Kırım’a döndükten sonra Büyükonlar (Oktyabrskoye) kasabasında açtıkları ilk Kırım Tatar milli mektebi 20. yaşını kutluyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2013 09:32
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2013 09:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Büyükonlar’daki ilk milli mektep 20. yaşını kutladı

Büyükonlar kasabasında Kırım Tatarca eğitim veren ve İsmail Gaspıralı adını taşıyan 3 numaralı okul Kırım Tatarlarının sürgünden döndükten sonra Kırım’da açtıkları ilk milli okul unvanını taşıyor.

Okulun açılışından bu yana yaklaşık 800 öğrenci mezun oldu. Okul 2012-2013 öğretim yılında 25 öğrenciyi mezun etti.

Büyükonlar milli mektebi 20 yıl önce, öğretmen, veliler ve kasaba halkının girişimi üzerine çalışmaya başladı. Büyükonlar kasabasında Kırım Tatar okuluna ihtiyaç duyulduğunu gören yerel yetkililer de destek verdi. 20 yıl önce öğretime elverişli olmayan bina öğretmenler ve velilerin işbirliğiyle tamir edildi ve ilk dersler başladı.

Okul binası 2006 yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından onarıldı. 2011 yılında Kırım Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Alraid, Maarifçi derneklerinin yardımıyla bazı sınıflar onarıldı.

Kırım’da açılan ilk Kırım Tatar okulunun halen spor ve toplantı salonlarına, büyük yemekhaneye sahip değil.

Okulda 14 sınıf ve müze var. Okulda 38 öğretmen yaklaşık 260 öğrenciye ders veriyor.

Okulun 20. yaşını kutlama töreninde konuşan okulun müdiresi Alime Smedlâyeva, “Okulumuz Kırım’da açılan ilk okuldur, bizim okulumuzdan sonra Kırım’ın çeşitli bölgelerinde daha 14 milli okul açıldı. Okulumuzun 800 mezunundan 28’i okulu altın, 4’ü gümüş madalyayla bitirdi. Öğrencilerin 350’si üniversiteyi kazandı, 450’si ise meslek yüksek okulu öğrencisi veya mezunudur.” dedi.

Törende iştirak eden Maarifçi Kırım Tatar Eğitimciler Derneği Başkanı Safure Kacametova, Büyükonlar Belediye Başkanı Vasiliy Grabovan, Kırım Eğitim Bakan Yardımcısı Lemara Selendili, Kurman bölgesi (Krasnogvardeyskiy rayon) Eğitim Bölümü Müdür Yardımcısı Movçan, Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Kırım Tatar ve Türk Filolojisi Fakültesi Dekanı Ranetta Gafarova ve diğerleri okulun 20. yaşını kutladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.