SON DAKİKA
Hava Durumu

Cartı: ''Eğitim, Dudakov’un yetki alanına girmiyor''

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2011 10:05
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2011 10:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cartı: ''Eğitim, Dudakov’un yetki alanına girmiyor''
AKMESCİT/SİMFEROPİL, 28.02.2011 (QHA) – Kırım Başbakanı Vasiliy Cartı, Kırım Özerk Cumhuriyeti Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi Başkanı Edem Dudakov’un Kırım’da 3 dilli okulların açılacağı konusunda yaptığı açıklamayı yorumlarken bu konunun Dudakov’un yetki alanına girmediğini söyledi.
Dudakov, Kırım’da Kırım Tatar, Ukrain ve Rus dilleri olmak üzere 3 dilli okulların yarımadada dil ile ilgili gerginliği ortadan kaldıracağını açıklamıştı. Dudakov’un açıklamasının Kırım Hükümetinin resmi tutumunu yansıtmadığını berten Cartı, Kırım Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, bölgede diline göre hak sınırlamasının kabul edilmez olduğunu bildirdiğini kaydetti. Kırım, sadece Kırım Tatarlarının, Ukraynalıların ve Rusların değil, diğer halkların da yaşadığı polietnik bir bölgedir. Kırım’da Ukrayna’nın resmi dilin kullanımının yanısıra Rus, Kırım Tatar ve diğer halkların dillerinin kullanımı ve gelişimi sağlanmaktadır” dedi.
Cartı, Kırım’da yaşayan halkların özelliklerinin korunmasının en önemli şartı, bu halklar arasında karşılıklı anlayış ve karşılıklı kültür zenginleştirmenin olduğunu kaydetti. Cartı, “ Bizim bugünkü en önemli görevimiz, Kırım’da etnik topluluklar arası birliği korumak, Kırım’ın uyumlu milli yaşamını sağlamaktır. Kırım Hükümeti, etnik ve dini köken gözetmeksizin Kırım’da yaşayan bütün insanların dil seçme haklarının yerine getirilmesi için gerekeni yapacaktır” dedi.
2010-2011 öğretim yılında özerk cumhuriyet çapında 7 okul Ukraince, 333 okulun Rusça ve 15 okulun Kırım Tatarca, 188 okulun 2 dilde, 39 okulun da 3 dilde eğitim vermekte.
Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.