SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin bilimsel yayınlar konusunda ilk defa ABD'yi geride bıraktı

Söz konusu verinin bugün, 18 Ocak tarihinde ABD Ulusal Bilim Vakfı'nın hazırladığı rapor ve bu alanda derlediği istatistiklerden elde edildiği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2018 22:39
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2018 22:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin bilimsel yayınlar konusunda ilk defa ABD'yi geride bıraktı

Çin ilk defa, bilimsel yayınların toplam sayısı bakımından ABD'yi geride bıraktı. Söz konusu verinin bugün, 18 Ocak tarihinde ABD Ulusal Bilim Vakfı'nın hazırladığı rapor ve bu alanda derlediği istatistiklerden elde edildiği belirtildi.

Vakfın raporuna göre bilim ve teknolojiye olan yatırımlarını arttıran Çin ve diğer gelişmekte olan ülkeler ile ABD arasındaki rekabet giderek artıyor. Buna rağmen ABD, yüksek profilli araştırmaları teşvik etmek, uluslararası öğrencileri cezbetmek ve bilim fikrini değerli fikri mülkiyet haline getirmek gibi alanlarda bilimsel çalışmalar için en iyi oyuncu olmayı sürdürüyor.

Öte yandan Çin'de sadece 2016 yılında 426 bin bilimsel çalışma yayınlandığı belirtilirken, hakemli bilimsel dergilerde yayımlanmış çalışmaların özetlerini ve atıf sayılarını gösteren Scopus isimli veri tabanında bu oran yüzde 18.6'yı buluyor. Aynı dönemde ise ABD'de yayınlanan çalışmaların oranı 409 bin oldu. Dikkat çekici bir diğer veri olarak da Hindistan'ın bu alanda Japonya'yı geride bıraktığı görülüyor.

En çok atıf alan bilimsel çalışmalarda ise İsveç ve İsviçre'nin ardından ABD 3'üncü, Avrupa Birliği 4'üncü ve Çin 5'inci sırada yer alıyor. Yine rapora göre 2015 yılı içerisinde ABD, araştırma ve geliştirme (arge) faaliyetlerine küresel toplamın yüzde 26'sını oluşturacak şekilde, 500 milyar doların üzerinde bir para harcadı. Çin ise bu dönemde yaklaşık 400 milyar dolar ile ikinci sıraya yerleşti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.