SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin’in Doğu Türkistan’da nükleer test alanlarını genişlettiği öğrenildi

Çin’in Doğu Türkistan’da nükleer test alanlarını genişlettiği öğrenildi

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2022 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2022 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin’in Doğu Türkistan’da nükleer test alanlarını genişlettiği öğrenildi

Kaliforniya merkezli Planet Labs isimli şirket, Çin'in Doğu Türkistan'daki nükleer tesisinin genişlettiğini tespit etti. ABD özel şirketi AllSource Analysis’den uzmanlar, “Çin, batıdaki askeri nükleer test tesislerini doğudaki tesislere bağlanmasıyla birlikte nükleer testleri her zaman başlatabilirler" dedi.

Amerika merkezli şirket Planet Labs'in uydu fotoğrafları, Çin'in Doğu Türkistan/Lop Nur gölündeki nükleer tesisinin genişletildiğini, test sahasının da geliştirildiğini ortaya çıkardı. Planet Labs, 6. tünel, destek ve tedarik tesisleri ile enerji iletim alt yapısını saptadı. Pekin yönetimi, yıllar önce bölgedeki nükleer test sahasındaki faaliyetlerini durduğunu açıklamıştı. Ancak, uydu görüntüleri Çin’in nükleer test kapasitesini tekrardan güçlendirmeye çalıştığını ispatlıyor.

Görüntüleri inceleyen analizciler, bölgede bir dağın yamacına dikilen geniş kaplamalar ve yakınlarda yığılmış kırık kayaların altına gizlenmiş test için yeni bir “altıncı tünel” kazısının varlığını ifade ederek, gizli nükleer test alanının Çin Halk Kurtuluş Ordusu tarafından güvence altına alındığını ifade etmişti.

ÇİN'DEN DOĞU TÜRKİSTAN'DA NÜKLEER TEST ALANLARI İNŞASI!

Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) özel bir şirket olan AllSource Analysis’den uzmanlar, “Çin, batıdaki askeri nükleer test tesislerini doğudaki tesislere bağlanmasıyla birlikte nükleer testleri her zaman başlatabilirler" dedi. Çin, Doğu Türkistan’da en son 1996 olmak üzere beş yeraltı nükleer testi gerçekleştirdi. Altıncı bir tünelin kazıldığına dair kanıtlar, testlerin yeniden başlamayacağına işaret ediyor.

Doğu Türkistan’da nükleer santral olmamasına rağmen, 2022’nin bölgede radyoaktivite izleme kapasitesini güçlendirmenin başlangıç yılı olduğu açıklandı. Ekim 2020’de bölgede uydular yeni arazi tesviye faaliyeti tespit etti. 2021’de büyük kamyonların bölgeye giriş çıkışları kaydedildi. 2022’nin ilk yarısında ise altıncı tünelin güç altyapısı yapıldı. Haziran ayında patlayıcı depolama tesisi tamamlandı. Bu gelişmelerle birlikte çevrede artan radyasyon tespit edildi. Yakınlarda nükleer füze fırlatmak için kullanılabilecek yeni bir yeraltı tesisi kuruldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.