SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin'in Uygur Türklerine yönelik baskılarına yaptırım uygulayan Birleşik Krallık'a, Çin'den misilleme

Çin yönetiminin Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerine karşı tepkiler sürerken Çin Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Krallık'taki 9 kişi ile 4 kurum ve kuruluşa misilleme niteliğinde yaptırım uygulama kararı aldığını ilan etti.

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2021 18:05
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2021 18:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin'in Uygur Türklerine yönelik baskılarına yaptırım uygulayan Birleşik Krallık'a, Çin'den misilleme

Çin yönetiminin Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerine karşı tepkiler sürerken Çin Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Krallık'taki 9 kişi ile 4 kurum ve kuruluşa misilleme niteliğinde yaptırım uygulama kararı aldığını ilan etti.

Birleşik Krallık, 22 Mart 2021 tarihinde Çin’in Doğu Türkistan’daki baskılar ve insan hakları ihlalleri nedeniyle 4 Çinli yetkili ve bir kuruluşa yaptırım kararı aldı. Çin Dışişleri Bakanlığı ise Çinli yetkililere yönelik aldığı yaptırım kararına karşılık, Birleşik Krallık'ta 9 kişi ile 4 kurum ve kuruluşa yaptırım uygulamaya karar verdiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Birleşik Krallık'ın yaptırım kararının Çin’in iç işlerine müdahale olduğu ve ikili ilişkilere ciddi zarar verdiği savunuldu.

BİRLEŞİK KRALLIK BÜYÜKELÇİSİ, ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞRILDI

Birleşik Krallık'ın Pekin Büyükelçisinin bu konu nedeniyle Çin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı bildirildi. Çin makamları adına açıklamada bulunan ve ismi gizli tutulan sözcü, "9 kişi ile 4 kurum ve kuruluşa" yaptırım uygulamaya karar verdiklerini, bu kişilerin ve ailelerinin Çin Anakarası ile Hong Kong ve Makau özel idari bölgelerine girişlerinin, Çin ile iş yapmalarının yasaklandığını ve mal varlıklarının dondurulacağını duyurdu.

BİRLEŞİK KRALLIK'IN ÇİN'E YAPTIRIM KARARI

Birleşik Krallık, 22 Mart 2021 tarihinde Çin'in Doğu Türkistan'daki (Sincan Uygur Özerk Bölgesi) Uygur Türklerine yönelik baskıları ve insan hakları ihlalleri nedeniyle 4 Çinli yetkili ve bir kuruluşa yaptırım kararı aldı. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Çin’in Uygurlara karşı uyguladığı baskı ve ihlalleri İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen "en büyük insan hakları krizlerden biri" olarak niteledi.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.