SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin’in Uygur Türklerini fişleme politikası nasıl işliyor?

Çin’in Uygur Türklerini fişleme politikası nasıl işliyor?

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2021 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2021 18:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin’in Uygur Türklerini fişleme politikası nasıl işliyor?

Çin’in  Uygur Türklerini fişleme konusunda ayrıntılı bilgiler, BBC'nin özel haberinde yer aldı. Çin’in sistematik baskı ve asimilasyon politikaları uyguladığı Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine ait bilgilerin yer aldığı belgeyi ortaya çıkaran BBC, raporda kişilerin özel hayatının gizliliği gibi bir çok insan hakları ihlallerinin işlendiğini bildirdi. 137 sayfalık belgede, kişilere ait bilgilerden aile bireylerine kadar birçok fişleme belgesi yer aldı.

Doğu Türkistan'da Çin'in işlediği hak ihlallerine yönelik bölgeden dünya kamuoyuna bilgiler gelmeye devam ediyor. BBC'nin yayımladığı haberde, Çinli yetkililerin Doğu Türkistanlılara yönelik gizli bilgileri paylaşıldı. Habere göre, geçen yıl, bölgeden bilgi sızdıran bir kişinin yeniden risk alarak belgeyi sızdırmasıyla tüm bilgiler açığa çıktı. Belgelerden birinde, daha önce Çinli yetkililer tarafından gazetecilerin götürüldüğü, BBC’nin de gittiği kamplardan birinde kalan 311 kişinin geçmişleri, dini pratikleri, yüzlerce akraba, komşu ve arkadaşıyla kurduğu ilişkiler detaylı şekilde yer alıyor.

DOĞU TÜRKİSTAN'DA 500 YENİ KAMP VE CEZA EVİ TESPİT EDİLDİ ÇİN'İN TOPLAMA KAMPLARINA GÖNDERİLEN DOĞU TÜRKİSTANLILARA AİT BİLGİLER!

Kamptan ayrılan bazı kişilerin de bilgilerinin ardından “geri getirilmeli” ya da “serbest kalabilir” kararı alındığı görülüyor. Örneğin 598 numaralı grafikte 38 yaşındaki Helçem isimli bir kadının, kamptan çıktıktan yıllar sonra yeniden gözaltına alınması kararı alınmış. Bunun için de tek bir sebep gösterilmiş: Yıllar önce başörtüsü takmıştı. Sadece pasaport başvurusu yaptığı için kampa alınmış olanlar da var. Buna göre Doğu Türkistan'da dışarı çıkmak isteyen Uygur Türklerine de “radikal” muamelesi yapılıyor. 66 numaralı grafikte, 34 yaşındaki Memettohti isimli bir kişinin “pratikte risk oluşturmadığı” halde sadece pasaport başvurusu yaptığı için kampa geri gönderildiği görülüyor. 28 yaşındaki Nurmemet’in de kampa yeniden alınmasının sebebi, “başka bir sorun olmadığı” belirtilerek şu sözlerle açıklanıyor: “Bir linke tıkladı ve bilmeden yabancı bir web sayfasına ulaştı.” 311 kişinin tümü, Doğu Türkistan’daki Hotan şehrine yakın, nüfusunun yüzde 90’ının Uygur Türkü olduğu Karakaş ilçesinde yaşıyor.

Çin'in Doğu Türkistan'da kurduğu kampları anlattı: 15 ay güneşi görmedim,  her anı işkenceydi | Independent Türkçe DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca, Çin hükumeti, her ne kadar dünya kamuoyunda aksini iddia etse de Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı zorla tutuluyor. Burada, Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve zulüm

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.