SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Ukrayna'yı NATO üyeliğine iten Rusya'nın ta kendisidir

Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Ukrayna'yı NATO üyeliğine iten Rusya'nın ta kendisidir

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2021 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2021 16:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Ukrayna'yı NATO üyeliğine iten Rusya'nın ta kendisidir

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya’nın Ukrayna’yı NATO üyeliğine ittiğini ifade ederek, “2014’ten sonra Rusya Ukrayna’yı NATO’ya doğru itti. Ukrayna'nın NATO üyeliğine doğru yolunu açan Rusya’nın ta kendisi.” dedi. Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifakın Ukrayna'ya desteğinin tehdit içermediğini, savunmaya yönelik bir iş birliği olduğunu vurguladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Brüksel'deki NATO karargahında bugün yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. NATO üyeliğini destekleyen Ukrayna vatandaşlarının oranının 2014 yılından sonra önemli ölçüde arttığını belirten Zelenskıy, “NATO üyeliğini destekleyenlerin oranı Donbas’taki savaş başladıktan ve Rusya Kırım’ı işgal ettikten sonra en yüksek orana ulaştı… 2014’ten sonra, savaş başladıktan sonra bence Rusya Ukrayna’yı NATO üyeliğine doğru itti. Bana göre, Ukrayna'nın NATO'ya giden zorlu yolun önünü açan Rusya’nın ta kendisi.” dedi.

“ÖZELLİKLE KARADENİZ’DE İŞBİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRMEKTEN MUTLULUK DUYUYORUZ”

Ukrayna Cumhurbaşkanı işgal altındaki Kırım'da, Karadeniz'de ve Azak Denizi'nde şu an yaşanan olayların Rusya'nın hibrit savaş unsurlarının bir parçası olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, NATO Genel Sekreteriyle Rusya'dan yönelen tehdit ile Ukrayna'nın çeşitli tatbikatlar ve misyonlara katılımı konularını görüştüklerini bildirdi. Zelenskıy, "Ukrayna'nın NATO'nun güvenilir bir ortağı olduğunu ve bölgede, özellikle Karadeniz'de iş birliğimizi güçlendirmekten ve derinleştirmekten mutluluk duyduğumuzu vurgulamak isterim.” ifadeleri kullandı.

“(BURADAKİ) SALDIRGAN RUSYA’DIR”

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Ukrayna'nın NATO üyesi olma çabalarını desteklemeye devam ediyoruz. 30 NATO müttefiki, Ukrayna'nın ne zaman üye olmaya hazır olduğuna karar verecek. Şimdi önemli olan, Ukrayna'nın NATO standartlarını karşılaması için reformlara odaklanmamız” dedi.

NATO'nun Ukrayna'ya desteğinin tehdit içermediğini, savunmaya yönelik bir iş birliği olduğunu vurgulayan Stoltenberg, "Buradaki saldırgan Rusya'dır. 2014'te Kırım'ı yasa dışı şekilde ilhak ederek Ukrayna'ya karşı askeri güç kullanan Rusya'dır." diye kaydetti. İttifakın Rusya ile görüşmeye hazır olduğunun altını çizen Stoltenberg, “Gerilim yüksek olduğunda diyalog daha da önemlidir” diye vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.