SON DAKİKA
Hava Durumu

Dekan Abibullayeva: ''Kırım Tatar dili Kırım’ın tüm okullarında mecburi ders olmalı''

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2010 14:26
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2010 14:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dekan Abibullayeva: ''Kırım Tatar dili Kırım’ın tüm okullarında mecburi ders olmalı''
Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi (KMPÜ) Kırım Tatar ve Türk Filolojileri Fakültesi Dekanı Enise Abibullayeva, Kırım Tatarcanın gelişimi için Kırım’ın tüm okullarında mecburi ders olarak verilmesi gerektiğini vurguladı.
10 Mart’ta Kırım Bakanlar Kurulu binasında gerçekleşen “10 yıl sonra Kırım Tatar kültürünün Kırım’daki durumu” konulu yuvarlak masa toplantısında konuşan Abibullayeva; Kırım’ın okullarında Ukraince ve Rusça dil eğitimine mecburi olarak aylık 22’şer saat ayrıldığını, Kırım Tatarca dil eğitiminin ise seçmeli olarak ve ebeveynlerin talepleri üzerine ayda sadece 10 saat yapıldığını belirtti.
“Uluslararası dil bilimcilerin kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kalan olarak kabul ettikleri bir dilin muhafazasından bahsediyorsak, Kırım Tatar dilinin Kırım okullarında mecburi olarak eğitilmesi üzerinde ısrarla duruyoruz” şeklinde konuşan Abdullayeva, “Bu yıl Ukrayna Eğitim Bakanlığının Kırım Özerk Cumhuriyeti için oluşturduğu ders müfredatına Kırım Tatar dili dâhil edilmedi. Bu konu Kırım’daki bölge valiliklerin tercihine bırakıldı” şeklinde bilgi verdi.
Tüm Kırımlı ailelerin adına Kırım Tatar diline Ukraince ve Rusçanın yanında eşit hakların verilmesi konusunda Kırım hükümetine çağrıda bulunan Enise Abibullayeva, aynı zamanda KMPÜ’nün her yıl mezun verdiği 60 Kırım Tatarca öğretmeninin, okullarda haftalık ders saati sayısının son derece az olmasından dolayı iş bulma sıkıntısı çektiklerini vurguladı.
Abibullayeva, “Kırım Tatar dilini öğrenen öğrenci sayısında ve okul müfredatlarında Kırım Tatar dil eğitimi saat sayısında azalma eğilimi görüyoruz. Kırım’da ana dilde anayasal eğitim hakkı ile ilgili eğitim bakanlığının raporunda görülen ihlallere vurgu yapıldı. Sadece Aluşta’da Kırım Tatar öğrencilerin %70’i ana dilini öğrenemiyor” şeklinde konuştu.
10 Mart’ta Kırım Bakanlar Kurulu binasında gerçekleşen söz konusu yuvarlak masa toplantısında bir araya gelen Kırım Tatar kültür, sanat, eğitim adamları, yazarlar, müzisyenler, ressamlar, sanat toplulukları yönetmenleri ve diğer aydınlar; Kırım Tatar dilinin mevcut durumu, ana dilde eğitim, milli edebiyat, müzik, tiyatro, kütüphane sorunları ve diğer konuları ele aldılar.
Kırım Bakanlar Kurulu Başkanı Viktor Plakida, Kırım Kültür Bakanı Aleksandr Yermaçkov, Kırım Eğitim ve Bilim Bakanı Valeriy Lavrov’un davet edilmelerine rağmen toplantıya iştirak etmediler.
Niyara Nurmambetova - Rıdvan Calilov

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.