SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğu Türkistan'daki soykırım ve hak ihlalleri hakkında yeni belgeler sızdı

Doğu Türkistan'daki soykırım ve hak ihlalleri hakkında yeni belgeler sızdı

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2021 00:22
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2021 00:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Doğu Türkistan'daki soykırım ve hak ihlalleri hakkında yeni belgeler sızdı

Alman araştırmacı ve insan hakları aktivisti Dr. Adrian Zenz, Çin'in Doğu Türkistan'daki toplama kampları ve ceza kampları hakkında yeni belgelere ulaştı. Çin yönetimi tarafından "çok gizli" ibaresi verilen belgelere ulaşan Dr. Adrian Zenz, belgelerde Şi Cinping'in "Uygur Özerk Bölgesi’ndeki etnik Han Çinlisi nüfusunun çok az olduğunu, Uygur nüfusunun şiddetli tekeline son verilmesi ve nüfusun dengelenmesi gerektiğini ayrıca bunun için önlemler alınmasını gerektiğini" söylediği iddialar arasında yer aldı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Doğu Türkistan’da işlediği sistematik baskı, asimilasyon ve soykırım fiillerini ifşa eden belgeler, insan hakları savunucusu, araştırmacı Dr. Adrian Zenz tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Çin yönetiminin işlediği insanlık dışı katliamlara işaret eden belgelerin, toplama kamplarının kuruluşu ve Doğu Türkistan'daki sistematik baskı ve asimilasyonlarla ilgili birçok bilgiyi içerdiği öğrenildi. Adrian Zenz'in ulaştığı belgeler, 317 sayfadan müteşekkil iken; Uygurlara yönelik insanlık dışı uygulamaların doğrudan hükumet tarafından verdiğine işaret ediyor.

"YENİ SİNCAN GİZLİ BELGELERİ" UYGUR MAHKEMESİ'NE İLETİLDİ

Söz konusu belgeler Çin Komünist Partisi üyesi üst düzey isimlerin Uygur için toplama kampları kurulması, zorunlu çalıştırılması ve kısırlaştırılması gibi baskıcı uygulamaların emrini verdiği bilgisine ev sahipliği yapıyor. İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, bu üst düzey isimler arasında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de yer alıyor. Belgeleri inceleyen Alman akademisyen Adrian Zenz belgelerin Çinli liderlerin Uygur zulmündeki rolünün daha büyük olduğuna işaret ettiğinin altını çizdi. "Yeni Sincan Gizli Belgeleri" Londra'daki Uygur Mahkemesi'ne sunuldu. Dr. Adrian Zenz, Londra’da devam eden Bağımsız Uygur Mahkemesi'nin 27 Kasım’daki 3. Duruşmasında 317 sayfalık “Yeni gizli Sincan Belgeleri” hakkında hazırladığı raporu sundu. Bu gizli belgeleri bu yılın eylül ayında kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir kişi tarafından Uygur Mahkemesine iletilmişti.

Uygur Mahkemesi, Doğu Türkistan'daki zulmü belgeleyecekBirleşik Krallık'taki Uygur Mahkemesi'nde duruşmalar devam ediyor
ORTAYA ÇIKAN BELGELERİN İÇERİĞİNDE NELER VAR?

Dr. Adrian Zenz incelemesinden sonra mahkemeye sunduğu raporda bu belgelerin Çin Lideri Şi Cinping ve diğer merkezi hükümet liderlerinin bir dizi açılışlarda ve toplantılarda yaptıkları konuşmaları içerdiğini belirtti. Zenz dosyaların, Pekin’in Urumçi’ye atadığı Bölgesel Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri Chen Quanguo ve Uygur bölgesel hükümetinin talimatları ile merkezi hükümetin ülkede tarih, din ve kültür birliğinin gelişimi ve yeniden oluşturulması hakkındaki yazılı talimatlarını içeren 3 belge içerdiğini bildirirken şu ifadeleri kullandı:

"Araştırmamızda , üst düzey hükümet yetkililerinin talimatları ile Uygurlara yönelik birbirlerini takip eden politikalar arasındaki bağlantının daha önce bildiğimizden çok daha geniş, daha ayrıntılı ve çok daha önemli olduğunu göstermiştir. Bu çok gizli belgeler Uygur bölgesindeki azınlık olarak tanımlanan Uygurlar ve diğer Türk kökenli halklara yönelik Çin yönetiminin baskı ve zulmü hakkında temel ve esas kaynak belge niteliğindedir. Ayrıca, belgeler Pekin’deki merkezi hükümetin daha 2014 yılında bölgede yaşayan halka karşı yürütülecek baskı ve zulüm politikaları hakkındaki talimatlarını, yönergelerini ve taleplerini açık ve net olarak ortaya koymaktadır.

Leaked documents ′link′ top Chinese leaders to crackdown on Uyghurs | Asia  | An in-depth look at news from across the continent | DW | 01.12.2021 DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca, Çin hükumeti, her ne kadar dünya kamuoyunda aksini iddia etse de Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı zorla tutuluyor. Burada, Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve zulüm politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve diğer azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.