SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğu Türkistan'ın sesi olan tutuklu aktivist Serikjan Bilaş, Kazakistan'da mahkemeye çıkarıldı

Doğu Türkistan'ın sesi olan tutuklu aktivist Serikjan Bilaş, Kazakistan'da mahkemeye çıkarıldı

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2019 14:44
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 15:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Doğu Türkistan'ın sesi olan tutuklu aktivist Serikjan Bilaş, Kazakistan'da mahkemeye çıkarıldı

Doğu Türkistan'da toplama kamplarında kalan insanların Kazakistan'daki ailelerinin sesini kurduğu insan hakları derneği aracılığıyla duyuran Kazakistan vatandaşı Serikjan Bilaş mahkemeye çıkartıldı.

Duruşma 29 Temmuz 2019'da Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirildi. Duruşmada hakimler öncelikle bu davanın Almatı'da görüşülmesi gerektiğine karar verdiler. Serikjan Bilaş, Almatı'da tutuklanmıştı.

Aşırılıkçı söylemlere sahip olduğu iddiası ile suçlanan Bilaş, Astana'da ev hapsinde tutuluyordu. Mahkeme Bilaş'ın Almatı'da ailesi ile kendi evinde tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme duruşmaya ara verdiğinde Bilaş, yabancı ve yerli basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bilaş şu ifadeleri kullandı: "Ben Doğu Türkistan'daki Kazak, Uygur ve diğer Türk halklarına uygulanan ve soykırım olarak nitelendirilebilecek meseleleri dile getirdim. Yüzbinlerce insan sözde yeniden eğitim kampı denilen yerlerde zorla tutuluyor, işkence görüyor."

ÇİN'İN ORTA ASYA'DAKİ YAYILMACILIĞI

Serikjan Bilaş ayrıca Çin'in Orta Asya ülkelerinde yükselen etki alanına dair uyarılarda bulundu. Bilaş, "Çin'in yumuşak gücü (diplomatik) ve parası Kazak yetkilileri ve entelektüellerini Çin'in lobicilerine dönüştürüyor." dedi

Bilaş, Doğu Türkistan'da doğdu ancak ardından Kazakistan vatandaşlığı aldı. Serikjan Bilaş Mart ayında evine gece saatlerinde düzenlenen bir baskın ile tutuklanarak Astana'ya götürüldü. Bilaş'ın tutuklanmasının arkasında Çin baskısının olduğu şüpheleri oldukça güçlü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.