SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğu Türkistan ziyareti öncesi BMİHK'ye başvuran toplama kampı mağduru yakınları basın toplantısı düzenleyecek

Doğu Türkistan ziyareti öncesi BM İnsan Hakları Konseyine başvuran toplama kampı mağduru yakınları basın açıklaması düzenleyecek.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2022 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2022 16:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Doğu Türkistan ziyareti öncesi BMİHK'ye başvuran toplama kampı mağduru yakınları basın toplantısı düzenleyecek

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ve beraberindeki heyetin Çin ve Doğu Türkistan ziyareti öncesi, Doğu Türkistan toplama kamp mağdurları ve avukatları BM'ye başvuruda bulundu. Konuyla ilgili 10 Mayıs 2022 tarihinde basın toplantısı düzenlenecek.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ve beraberindeki heyet önümüzdeki günlerde Çin'e ve Doğu Türkistan'a ziyareti gerçekleştirecek. Ziyaret öncesinde, Türkiye’de yaşayan ve aileleri Çin Toplama Kamplarında tutulan mağdur yakınlarının avukatları, BM İnsan Hakları Konseyi ve diğer ilgili BM mekanizmalarına başvuru gerçekleştirdi. Konu hakkında detaylı bilgi sunmak, BM heyetine yöneltilen talepleri açıklamak ve hukuki süreçlerle ilgili bilgilendirme yapmak amacıyla, Doğu Türkistan Toplama Kampı mağdur yakınları ve avukatları, bir basın toplantısı düzenleyecek.

Toplama Kampı mağdur yakınları, tüm basın mensupları ve Doğu Türkistan gönüllülerini, 10 Mayıs 2022 tarihinde İstanbul'da düzenlencek basın toplantısına davet ediyor.

Basın toplantısına davet metni şöyle:

BASIN TOPLANTISINA DAVET


Toplama Kampında Tutulanların Aileleri, Çin Ziyareti Öncesi Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne Başvurdu

Dünya kamuoyunun yakından ve ilgiyle takip ettiği üzere, önümüzdeki günlerde ilk defa bir Birleşmiş Milletler heyeti Çin’e ziyaret gerçekleştirecektir. Çin’in Doğu Türkistanlılara yönelik dini ve etnik temelli işlemiş olduğu suçları, toplama kampları zulmünü araştırması ve Çin’e yaptırım uygulaması için uluslararası topluluğun Birleşmiş Milletler’den yoğun talebi üzerine BM, Çin’den bunu talep etmişti.

Uzun süredir Birleşmiş Milletler ile Çin arasında devam eden zorlu müzakereler sonunda Çin, BM İnsan Hakları Heyetinin ziyaretini kabul ettiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ve beraberindeki heyet önümüzdeki günlerde Çin’e bu ziyareti gerçekleştirecek. BM İnsan Hakları heyetinin Doğu Türkistan’a (Sincan Uygur Özerk Bölgesi) "kontrolsüz" ve "doğrudan bir giriş" yapabilmesi ve hakikatin ortaya konulacağı bir tespit yapılabilmesi için ciddi bir beklenti var.

Ziyaret öncesinde, Türkiye’de yaşayan ve aileleri Çin Toplama Kamplarında tutulan mağdur yakınlarının avukatları olarak Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi ve diğer ilgili BM mekanizmalarına başvuru gerçekleştirdik.

Sizleri, konu hakkında detaylı bilgi sunacağımız, kamptaki aileleri ile ilgili mağdur yakınlarının BM heyetinden taleplerini dile getireceği ve hukuki süreçlerle ilgili bilgilendirme yapacağımız basın toplantımıza davet ediyoruz.

Kamplarda zorla tutulanların duvarları aşamayan sesi, sevdiklerinin, yakınlarının ve sizlerin desteğiyle BM heyetine ulaşacaktır.
Katılımınızdan memnuniyet duyacağız. Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.

Av. Gülden Sönmez
Çin Toplama Kamp Mağdurları Vekili

Tarih:   10 Mayıs 2022 Salı
Saat:    11:00
Yer:      Zeytinburnu Kazlıçeşme Kültür Merkezi Akdeniz Salonu
Kazlıçeşme, Abay Cd. No:165, 34020 Zeytinburnu/İstanbul

İrtibat: Avukat Gülden Sönmez
Mağdur Yakınları: Medine Nazımı, Mirzehmet İlyasoğlu

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.