SON DAKİKA
Hava Durumu

Energoatom: Rus ordusu, Zaporijjya Nükleer Santrali'nin altyapısını yok etmek için bombalıyor

İşgalci Rus ordusu, Zaporijya Nükleer Santrali'nin altyapısını yok etmek ve Ukrayna enerji sisteminden bağlantısını kesmek için saldırıyor. Energoatom, Rusya'nın santral civarında yarattığı tehlikeye dair açıklama yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2022 12:08
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2022 16:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Energoatom: Rus ordusu, Zaporijjya Nükleer Santrali'nin altyapısını yok etmek için bombalıyor

İşgalci Rus ordusu, Zaporijya Nükleer Santrali'nin altyapısını yok etmek ve Ukrayna enerji sisteminden bağlantısını kesmek için saldırıyor. Energoatom, Rusya'nın santral civarında yarattığı tehlikeye dair açıklama yayımladı.

Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu Energoatom, işgalci Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali civarındaki askeri hareketliliği ve saldırılarının oluşturduğu tehdite dikkat çekti. Energoatom tarafından 6 Ağustos 2022'de yapılan açıklamaya göre, işgalci Rus ordusu Zaporijya Nükleer Santrali'nin altyapısını yok etmek ve Ukrayna enerji sisteminden bağlantısını kesmek için bombalıyor.

Energoatom'un yayımladığı açıklamanın tam metni şöyle:

ENERGOATOM: RUSYA, UKRAYNA'NIN GÜNEYİNDEKİ ELEKTRİĞİ KESMEYİ AMAÇLIYOR

"Rus ordusu, Zaporijya Nükleer Santrali'nin altyapısını yok etmek ve Ukrayna enerji sisteminden bağlantısını kesmek için bombalıyor. Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki nükleer terör eylemleri ve topçu bombardımanı istasyonun altyapısını yok etmeyi, Ukrayna güç sistemine elektriğin sağlandığı tüm elektrik hatlarına zarar vermeyi ve ülkenin güneyindeki elektriği kesmeyi amaçlıyor. Bu tür eylemler ile Ruslar yeni bir senaryoya geçiş yaptılar. Bu yıkım senaryosunda Zaporijya Nükleer Santrali’nde nükleer ve radyoaktif kaza yaratılacak. Bu nedenle, santralin bombardımanı yüksek olasılıkla devam edecek. Bu senaryo BM (Birleşmiş Milletler), IAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu-International Atomic Energy Agency) ve WANO (Dünya Nükleer Operatörler Birliği-World Association of Nuclear Operators) dahil olmak üzere, güvenlik kuruluşlarının koordineli eylemleri ve uluslararası toplumun ordusunu Avrupa'nın en büyük nükleer tesisinden çekmesi ve tamamen silahsızlandırılması için Rusya’ya sürekli baskı yapması ile önlenebilir."

"SADECE UKRAYNA'DA DEĞİL, TÜM AVRUPA HİSSEDİLECEK OLAN BİR NÜKLEER VE RADYOAKTİF FELAKETE YOL AÇABİLİR"

"Zaporijya Nükleer Santrali’ne Rus işgalinin öncesinde olduğu gibi yeniden barışçıl sivil tesis statüsü sağlanmalıdır. Bu şimdi yapılmazsa, Rusya santrali nükleer teröristler için askeri bir üs haline getirme planını gerçekleştirecektir. Bu durum, şu anda istasyonda bulunan ve Zaporijya Nükleer Santrali’ni Ukrayna enerji sisteminden kesmek için tüm iletişim hatlarına topçu bombardımanını koordine eden Rosatom temsilcilerinin aktif eylemleriyle hızlandırılıyor. Bu plan Zaporijya Nükleer Santrali’nin altyapısının tahrip edilmesine ek olarak, tüm nükleer reaktörler ve tüm güç ünitelerinin nükleer yakıt depolama havuzlarında bulunan ve harcanan nükleer yakıtın soğutulmasını sağlamak için tüm güç ünitelerinin dizel jeneratörlerinin başlatılmasıyla istasyonun elektriğinin tamamen kesilmesi hedefini de içeriyor. İşgalcilerin 1 ve 2 numaralı güç ünitelerinin makine dairelerine silah ve patlayıcılarla donatılmış askeri teçhizat yerleştirmesi durumu daha da zorlaştırıyor. Pratikte bu Avrupa'nın en büyük nükleer santralinin nükleer reaktöre sahip iki güç ünitesinin mayınlanması anlamına gelmektedir. Bu, soğutma havuzu hattına göre Kakhovka su rezervuarının bitişik kıyısı boyunca Zaporijya Nükleer Santrali’nin kıyı şeridinin mayınlanmasına ek olarak yapılıyor. Tüm bunlar yüksek olasılıkla yakında sonuçları sadece Ukrayna'da değil, tüm Avrupa'da hissedilecek olan bir nükleer ve radyoaktif felakete yol açabilir.

Yukarıdakilerin hepsini dikkate alarak, Energoatom bir kez daha BM'yi, IAEA'yı ve tüm dünya toplumunu, Zaporijya Nükleer Santrali'nin kendisini ve Enerhodar şehri de dahil olmak üzere tüm çevresini askerden arındırma ve silahlı Rus birliklerinin geri çekilmesini sağlayacak bir güvenlik misyonu gönderilmesi için mümkün olan tüm önlemleri almaya çağırıyor. Şu an sadece bu Zaporijya Nükleer Santrali'nin güvenliğini garanti edebilir ve küresel bir nükleer ve radyoaktif felaketi önleyebilir."

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI ALTINCI AYINDA

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş altıncı ayında devam ediyor. İşgalci Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişini devam ettirirken, Ukrayna ordusu işgalci orduya karşı direnişini sürdürüyor. İşgalci Rus birlikleri, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor. İşgalciler, Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep olmuştu. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Birleşmiş Milletler (BM), en az 4 bin 253 Ukraynalı vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirirken diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMYK) Ukrayna’da her gün 2 çocuğun öldüğünü 4 çocuğun yaralandığını belirtti. Başlatmış olduğu işgal ile Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırı girişiminde bulunan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti. Ukrayna’ya saldırısı sonucunda dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya’ya Temmuz 2022 itibarıyla 6 bin 400 yaptırım uygulandı. Avrupa Birliği, Haziran ayında Rusya’nın Ukrayna’da savaşın sürdürmesine karşılık yaptırım listesini genişletti. Rusya Silahlı Kuvvetleri ve hükumetini doğrudan ve dolayı olarak destekleyen 65 kişi ve 18 kuruluş daha yaptırım listesine alındı. Can güvenliği tehlikesi yaşayan siviller yurtlarını terk etmeye mecbur bırakılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, 8 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı yerinden edildi. Ancak, savaş mağduru Ukraynalıların sayısının bundan çok daha fazla olduğu biliniyor. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.