SON DAKİKA
Hava Durumu

Erbil'de Türk diplomatların olduğu restorana saldırı!

Erbil'de Türk diplomatların olduğu restorana saldırı!

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2019 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 17:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Erbil'de Türk diplomatların olduğu restorana saldırı!


Irak, Erbil'de Türk konsolosluk çalışanlarının da içinde olduğu bir restorana silahlı saldırı düzenlendiği bildirildi.



Ölü ve yaralıların olduğu ifade edilen olayda yerel kaynaklara göre saldırıda bir Türk diplomatın şehit olduğu, iki Türk diplomat ve bazı Iraklı vatandaşların ise yaralandığı belirtildi. Daha sonra saldırıya uğrayan Iraklılardan birinin de hayatını kaybettiği aktarıldı.



Son bilgilere göre Irak Kürt Yönetimi Bölgesinde gerçekleşen olay şöyle vuku buldu: Başkonsolosluk personelleri bir taziye ziyaretinden döndükleri esnada lokantaya geldi. Saat 15.50'de kimliği belirsiz katil zanlısı üç şahıs normal elbiseler giymiş şekilde içeri girerek diplomatlara ve yan masasında oturanlara saldırdı. Saldırı sonucu 1 personelin şehit olduğu 2 personelin de yaralandığı ifade edildi.



Erbil Emniyet güçlerinin olayla ilgili soruşturma başlattığı, kaçan saldırgan veya saldırganların yakalanması için Erbil’den diğer kentlere giden tüm yolların trafiğe kapatıldığı aktarıldı.




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erbil'de Türk başkonsolosluğu çalışanlarına yönelik saldırıyla ilgili açıklama yaptı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabı üzerinden şu mesajı paylaştı: "Erbil’de konsolosluk çalışanlarımıza yönelik düzenlenen menfur saldırıyı kınıyorum. Saldırıda şehit olan çalışanımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Saldırının faillerinin süratle bulunmaları için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir."





DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN RESMİ AÇIKLAMA

Erbil'deki saldırı hakkında Dışişleri Bakanlığı tarafından resmi açıklama yayımlandı.



Açıklamada, "Bugün (17 Temmuz) öğleden sonra Erbil Başkonsolosluğumuzun bir görevlisi Başkonsolosluğumuz binası dışında bulunduğu bir sırada uğradığı menfur silahlı saldırı neticesinde şehit olmuştur. Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir. Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve tüm Türk Milletine sabır diliyoruz." denildi.



ÇAVUŞOĞLU: "BAĞDAT VE ERBİL İLE TEMASTAYIZ"

Suudi Arabistan temaslarının ardından Ankara Esenboğa Havalimanına gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, burada açıklama yaptı. Bakan Çavuşoğlu, “Erbil Başkonsolosluğu’nda görevli bir arkadaşımız bir lokantada yemeğini yerken edindiğimiz bilgiye göre 3 kişi tarafından saldırıya uğruyor. Çalışma arkadaşımız şehit oldu. Allah rahmet eylesin. Hem Bağdat ile hem Erbil ile temas halindeyiz” dedi.



Çavuşoğlu, saldırganların restoranda bulunan 2 Irak vatandaşına da saldırdığını belirterek, "Yan masada oturan kişilerden birisi ağır yaralı, birisi hayatını kaybediyor. Mesud Barzani ile görüştük, görüşmeye devam ediyoruz. Diğer taraftan Irak Dışişleri Bakanı ile de görüştük, temas halindeyiz. Saldırganların yakalanması, bunların arkasında ne var, bunların aydınlatılması için temaslarımızı sürdürüyoruz. Kendi içimizde de istihbarat birimlerimizle de aynı şekilde süreci birlikte yürütüyoruz. Gerekirse heyette göndeririz tabii ki. Cenazemizi getirmemiz lazım. Bu olayın aydınlatılması için gereken neyse yaparız. Temaslarımızı sürdürüyoruz, gerekirse bir değil, iki değil, üç heyet göndeririz. Şuan atılması gereken adımlar konusunda temas sürüyor" diye kaydetti.



Saldırıyı kimin yaptığı hakkında henüz bir bilgi olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, "Böyle bir saldırı olunca akla gelen ilk şey ‘terör saldırısı mı?’ oluyor. Ama hemen yan masada 2 tane Iraklının saldırıya uğraması daha doğrusu birinin ölmesi diğerinin ağır yaralanması durumu var. İleriki aşamalarda detaylar ortaya çıkınca sizlerle paylaşacağız" açıklamasında bulundu.



TBMM BAŞKANI ŞENTOP: "TÜRKİYE'Yİ SALDIRILARLA ENGELLEYEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNENLER, YANILDIKLARINI ER GEÇ ANLAYACAKLARDIR"

Erbil'deki saldırıyla ilgili TBMM Başkanı Mustafa Şentop sert açıklamalarda bulunarak, "Irak’ın Erbil kentinde düzenlenen silahlı saldırıda Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğunda çalışan Türk diplomatımızın savunmasız bir halde iken şehit edildiğini öğrendim. Bu hain saldırıya gereken cevap en kısa sürede verilecektir. Milletimizin başı sağ olsun. Türkiye'nin millî çıkarları doğrultusunda uyguladığı politikaları ve terörle mücadelesini taşeron örgütlere havale edilen saldırılarla engelleyebileceğini düşünenler, yanıldıklarını er geç anlayacaklardır. Türkiye, mücadelesinde haklıdır, güçlüdür ve kararlıdır" diye kaydetti.



AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK’TEN AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de olayla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Erbil Başkonsolosluğu görevlisinin Başkonsolosluğun dışında uğradığı silahlı saldırı sonucu şehit olduğunu ifade ederek şu sözleri kaydetti: “Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun, ailesinin ve milletimizin başı sağolsun. Dünyanın her yerinde milletimizin talimatlarını yerine getirmek için fedakârca çalışan görevlilerimiz var. Barış içinde bir dünya için ve ülkemizin insanlığa mesajını hayata geçirmek için fedakârca çalışıyorlar. Ülkemizin çıkarlarını korumak ve dünyaya mesajını hayata geçirmek için gayret ediyorlar. Bu uğurda lanetli saldırılara uğrayıp şehadet mertebesine erenleri hiçbir zaman unutmayacağız. Rahmet diliyoruz.”



En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.